Gynaecologen waarschuwen: we verdrinken in chemicaliën

© iStock

In de voorbije vier decennia is de blootstelling aan giftige chemicaliën dramatisch toegenomen, waarschuwt de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen. Er is volgens de gynaecologen steeds meer bewijs voor de rampzalige gevolgen daarvan voor de gezondheid, en met name voor de voortplanting.

“We verdrinken onze leefwereld in ongeteste en onveilige chemicaliën, en de prijs die we daarvoor zullen betalen, geeft reden tot ernstige bezorgdheid”, schrijft de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen (FIGO) in het oktobernummer van het International Journal of Gynecology and Obstetrics.

Miskramen, vertraagde ontwikkeling, misvorming van de geslachtsorganen, problemen bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen, kanker, aandachts- en gedragsstoornissen als ADHD, zijn enkele van de aandoeningen die in verband gebracht worden met de chemicaliën. Die zijn alomtegenwoordig in onder meer pesticiden, luchtvervuiling, plastics en solventen.

Groeiende blootstelling

Het gebruik van die chemicaliën, waarvan het overgrote deel niet getest is op veiligheid, zal in de komende jaren niet verminderen, integendeel. Verwacht wordt dat de productie en het gebruik de vooral in ontwikkelingslanden sterk zal groeien. Nieuwe economische verdragen zullen de handel in de stoffen nog vergemakkelijken.

De blootstelling aan giftige chemicaliën wordt in verband gebracht met miljoenen doden en kost de economie miljarden dollars per jaar, zeggen de auteurs. Zo sterven elk jaar zeven miljoen mensen als gevolg van luchtvervuiling binnenskamers en in open lucht. De blootstelling aan bijvoorbeeld hormoonverstoorders kost in Europa alleen al minimum 157 miljard euro per jaar aan medische kosten.

De FIGO moedigt artsen en vroedvrouwen daarom aan om te ijveren voor beleid dat de blootstelling aan giftige chemicaliën vermindert, en milieugezondheid onderdeel te maken van hun werk.

Hormoonverstoorders

Dat gevaarlijke chemische stoffen alomtegenwoordig zijn, bleek vorig jaar nog uit onderzoek van Greenpeace. De milieuorganisatie kocht in totaal 82 producten in winkels in 25 landen over de hele wereld van grote merken als Disney, H&M, Nike, Puma en Adidas. De producten werden in een onafhankelijk laboratorium in het Britse Exeter geanalyseerd.

De resultaten bleken schokkend: van de 82 producten bleken er 50 nonylphenol ethoxylaten (NPE’s) te bevatten: chemicaliën die afbreken tot het giftige en hormoonverstorende nonylphenol. Alle vijftien producten die onderzocht werden op hormoonverstorende PFC’s, bleken positief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content