Grootste islamschool in India verbiedt abortus van vrouwelijke foetussen

© REUTERS

De islamitische universiteit Darul Uloom Deoband in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh heeft het bewust afdrijven van vrouwelijke foetussen als illegaal en in strijd met de islam genoemd. Het grootste instituut in zijn soort in India heeft een overeenkomstige fatwa uitgevaardigd, een juridisch advies in de islam.

“Dit is de eerste fatwa, die zich richt tegen het bewust aborteren omwille van het geslacht van het kind”, zei woordvoerder Maulana Ashraf Usmani van Deoband. “Het is een onislamitische daad”.

De gerichte afdrijving van vrouwelijke foetussen is een aanhoudend probleem in India. Dochters betekenen vaak een hogere financiƫle belasting dan zonen, vooral dan bij de arme plattelandsbevolking. Zonen blijven volgens het klassieke familiebeeld bij de ouders om hen op latere leeftijd te verzorgen. Dochters daarentegen kosten eerst nog een dure bruidsschat en verlaten vervolgens de familie om in het huishouden van de echtgenoot te leven.

Volgens de jongste volkstelling van 2011 werden in India op 1.000 jongens van vier jaar 924 meisjes geteld. In moslimfamilies waren dat er 947. Rond 14,2 procent van de ruim 1,2 miljard inwoners van India zijn moslims. De Deoband-universiteit staat voor een strenge naleving van de klassieke soennitische islam. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content