Grootste Barbie verzamelaar ter wereld veilt haar poppen

© GF

Het is deze week precies 57 jaar geleden dat ’s werelds bekendste pop werd geboren. Speciaal voor haar geboortedag organiseert Catawiki een unieke Barbieveiling met een aantal zeldzame oude Barbies uit de jaren 60 en 70.

Het is deze week precies 57 jaar geleden dat ’s werelds bekendste pop werd geboren. Tijdens ’the American Toy Fair’ in New York (9 maart 1959) werd Barbie voor de allereerste keer door speelgoedfabrikant Mattel aan het publiek voorgesteld. Datzelfde jaar begon de massaproductie van de poppen. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 1 miljard Barbie poppen verkocht en zijn er dus talloze meisjes opgegroeid met de poppen.

Speciaal voor haar geboortedag organiseert online veilinghuis Catawiki een unieke Barbieveiling met een aantal zeldzame oude Barbies uit de jaren 60 en 70. De Barbies worden aangeboden door de grootste Barbieverzamelaar van de wereld, Bettina Dorfmann uit Duitsland. Het veilinghuis verwacht dat de Barbies in totaal meer dan 15.000 euro kunnen opbrengen.

Barbieverzamelaars

Sinds de introductie van Barbie in de jaren ’50 zijn er veel mensen die Barbies zijn gaan verzamelen. Er zijn dan ook talloze Barbie fanclubs te vinden. Vooral de oude barbies uit de jaren 50, 60 en 70 die zijn uitgeven in beperkte oplage zijn erg gewild bij verzamelaars.

Dorfmann verzameld al meer dan 22 jaar barbies en heeft inmiddels 15.000 Barbies in haar verzameling. Met deze verzameling staat ze het Guinness Book of records. ”Ik kocht wat oude Barbies voor mijn dochter, maar ze wilde er jammergenoeg niet mee spelen. Toen heb ik ze zelf maar gehouden en ben ze gaan verzamelen. Dat is behoorlijk uit de hand gelopen”, aldus Dorfmann. Ze brengt nu voor het eerst een aantal bijzondere dubbele exemplaren uit haar verzameling onder de hamer. Met de opbrengst wil ze Barbies kopen die nog in haar verzameling ontbreken.

Twist ’n turn barbie

De veilingmeester verwacht de hoogste opbrengst voor de zogenaamde ‘Twist ’n Turn Barbies’. Deze barbies uit het begin van de jaren ’60 waren de eerste aanzet tot de moderne Barbie. De pop kreeg in deze periode namelijk een totale make-over. Barbie kreeg een nieuw gezicht, nieuw haar en een nieuw lichaam. Deze poppen werden Twist ’n Turn Barbies genoemd omdat de pop ook voor het eerst buigzame benen en een draaiend middel kreeg.

Ondanks de hoge leeftijd van de Barbies in de veiling zijn ze nog allemaal in goede staat. De Barbieveiling is inmiddels begonnen en duurt tot en met vrijdag 11 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content