Goudzoekers gezocht

Utrecht is dezer dagen in de ban van Goud, een expo rond ’s werelds meest begeerde edelmetaal.

Een gouden laptop, gouden mode, een Olympische gouden medaille van de Nederlandse snowboarster Nicolien Sauerbreij en een verguld masker van Michael Jackson: tot 6 januari is het allemaal goud dat blinkt in het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Het instituut vroeg kunstenaar en vormgever Aziz om de verschillende functies van goud te belichten en antwoorden te bieden op de vraag waarom goud zo populair is. Zijn associatieve aanpak combineert de gouden museumstukken met oude, moderne en hedendaagse bruiklenen uit binnen- en buitenland.

Naast de cultuurhistorische achtergrond van kronen, scepters, iconen, maskers, sieraden en andere gouden voorwerpen leidt de tentoonstelling u ook langs moderne interpretaties van goud door eigentijdse kunstenaars als Ted Note, Frank Tjepkema en Sylvie Fleury. Bovendien kunnen ook de bezoekers zelf aan de sag. Zo kunt u er onder meer voorwerpen vergulden.

Tot 29 september pronken op de expo ook achttien “Gouden Kalveren” – de sculpturen die bij Nederlands belangrijkste filmprijzen horen. De awards worden op 1 oktober uitgereikt.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content