Gigi Hadid geeft body shamers lik op stuk

Gigi Hadid tijdens de show van Tommy Hilfiger SS16 in New York © REUTERS

De twintigjarige Gigi Hadid is niet meer weg te slaan van de catwalk. Toch is niet iedereen even grote fan van het model en haar lichaamsvorm. Via een open brief, die ze verspreidde via Instagram, reageert Gigi op de negatieve kritiek.

Met haar ellenlange benen (Gigi meet 1.78m), ranke lichaam en doorzettingsvermogen heeft Gigi Hadid alles om het te maken in de modellenwereld. Ze haalde dan ook al heel wat klussen binnen en was ook de voorbije modeweken alomtegenwoordig. Maar met roem komt ook kritiek. Het model kreeg via sociale media te horen dat ze te dik was om topmodel te zijn. In het licht van het gebrek aan diversiteit in het modelandschap, kunnen we zulke giftige commentaren missen als kiespijn.

Gigi probeerde om de berichten niet aan het hart te laten komen, maar voelde zich toch gekwetst. In een open brief op Instagram richt ze zich tot haar critici.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Aan Vogue laat ze weten dat ze gereageerd heeft omdat ze het gevoel heeft dat mensen niet beseffen dat ze een menselijk wezen raken met online comments. ‘Ik ben een mens met echte gevoelens. Ik denk dat het een groot probleem is dat mensen via sociale media vergeten dat ze mensen kwetsen. Ze denken zich te kunnen verschuilen achter hun usernames en daarom alles mogen zeggen wat ze denken. Ik probeer er geen aandacht aan te besteden, maar op een bepaald moment voelde ik toch dat ik het me aantrok.’

Na haar open brief kreeg Gigi heel wat lieve en positieve berichten. ‘Ik begon te huilen na het lezen van al die reacties. Van Victoria’s Secret Angels tot plus-size modellen tot mensen zoals Tyra Banks reageerden op mijn post. Dat raakte me erg, want ik weet dat deze mensen emotioneel meevoelen en ook geraakt worden door dit soort kritiek.’

Gigi vernoemt ook haar vriendin en collegamodel Taylor Hill in het interview met Vogue. Zij wordt bekritiseerd omwille van haar magere lichaam. ‘Mensen zeggen dat ze anorexia heeft, maar ze is altijd al erg slank geweest. Vrouwen met alle soorten lichaamstypes krijgen kritiek over zich heen. Ik bedoelde met mijn brief niet dat ik blij was dat ik sexy bevonden word omdat andere lichaamstypes lelijk zijn. Ik voel me gewoon goed in mijn vel en wilde dat delen.’ Hier raakt Gigi een cruciale noot. Niet alleen modellen met borsten en billen krijgen het zwaar te verduren, ook meisjes die van nature erg slank zijn worden bekritiseerd.

?? @seafollyaustralia #seafolly

Een foto die is geplaatst door Gigi Hadid (@gigihadid) op

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het model is dan ook blij met haar modellenagentschap dat haar neemt zoals ze is. Voor ze tekende bij IMG werd ze afgewezen door verschillende andere bureaus omdat ze haar niet mager genoeg vonden. ‘IMG steunt me zoals ik ben en vraagt niet dat ik verander, daarom tekende ik bij hen. Bovendien heb ik het gevoel dat de industrie aan het veranderen is en daar laat ik me door inspireren. Ik wil een van die mensen zijn die staat voor verandering.’

Nu maar hopen dat de industrie zich laat inspireren door Gigi en haar fans. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content