Gelijkheid man en vrouw maakt iedereen gelukkiger

© iStock

In Europese landen waar de genderongelijkheid groot is, zijn vrouwen veel vaker depressief dan mannen en neemt die kloof nog toe naarmate de leeftijd stijgt. Dat zegt socioloog Piet Bracke (UGent) vandaag in De Standaard.

In landen met een grotere mate van gendergelijkheid is het verschil in depressies tussen mannen en vrouwen kleiner. In zulke landen, waaronder België, komt depressie sowieso minder voor, aldus Bracke. “Gendergelijkheid is dus goed voor beide geslachten.”

Bracke bestudeerde het fenomeen op basis van gegevens uit de European Social Survey, een zeer grote sociologische onderzoeksinspanning, waarbij zowat 50.000 burgers uit 25 tot 30 Europese landen bevraagd worden over hun welbevinden. “Al tweemaal is er gepolst naar de mate waarin mensen in al die landen depressief zijn”, zegt Bracke. “De Oost-Europese landen scoren hierin vrij slecht. Het zijn niet toevallig landen waar de positie van vrouwen een terugval heeft gekend in de jaren negentig, na de val van het communisme.”

België doet heel wat beter, samen met de Scandinavische landen, waar de gendergelijkheid nog groter is. In deze landen is er voor depressie bij jonge mensen nauwelijks nog een verschil tussen mannen en vrouwen waar te nemen. Logisch, zegt Bracke: “Meisjes leggen immers een beter schoolparcours af dan jongens, die stilaan kneusjes dreigen te worden.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content