Gay Pride in Libanon geannuleerd door bedreigingen

Een Gay Pride optocht in Oekraïne, september 2019. © Reuters

De derde editie van de Gay Pride in de Libanese hoofdstad Beiroet wordt afgeschaft onder druk van religieuze autoriteiten. Dat is meegedeeld door de organisatoren, die ook klagen over bedreigingen. Het is het tweede jaar op rij dat dat gebeurt.

‘De religieuze instellingen hebben gevraagd om het concert te annuleren. Ze beschouwen het als promotie voor het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht en zien dat als zedeloos en immoreel’, zo melden de organisatoren op hun Facebookpagina. Het optreden had zaterdag moeten plaatsvinden. De Libanese veiligheidsdiensten hadden ook contact opgenomen met de concertzaal om melding te maken van ‘gewelddadige bedreigingen’ tegen ‘de deelnemers aan het optreden’ en ‘anonieme bedreigingen tegen de directie’ van de concertzaal. Het evenement is opgeschort tot nader order, zo melden de organisatoren nog.

De Islamitische Vereniging van de Foetawa had dinsdag ook al duidelijk gemaakt dat er op straat mogelijk ‘reacties’ zouden komen tegen ‘het concert dat ingaat tegen de moraal’. De eerste editie van de Gay Pride in Libanon werd in 2017 op erg discrete wijze georganiseerd. Er vonden conferenties en debatten plaats, maar er werd geen optocht georganiseerd. De editie van vorig jaar moest ook al onder druk van de autoriteiten worden afgeblazen.

In het algemeen geldt Libanon als toleranter tegenover homoseksualiteit dan andere Arabische landen. Maar religieuze instellingen blijven wel een grote invloed uitoefenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content