Gay Pride in Brussel ijvert voor gelijkheid

© Belga

Zaterdagnamiddag trekt voor de 19de maal de Pride-parade door het centrum van Brussel, het hoogtepunt van de jaarlijkse LGBTI-pride.

Duizenden mensen stappen en dansen onder een blakende zon mee in de veelkleurige en muzikale optocht. Een week voor de regionale, federale en Europese verkiezingen heeft de Pride als motto “Kies voor Gelijkheid” gekozen en roepen de organisatoren de politici op werk te maken van volledige gelijkheid voor alle gezindheden, zowel in België als internationaal.

“Wat 19 jaar geleden een feest voor de holebi-gemeenschap en hun sympathisanten was, is uitgegroeid tot een feest van de diversiteit”, zeggen de organisatoren. “19 jaar geleden, bij de eerste Pride, stond hier geen enkele politicus op het podium. Vandaag zijn bijna alle partijen vertegenwoordigd. In België hebben we een enorme vooruitgang gekend maar er is nog heel wat werk voor de boeg. Zo is de laatste verwezenlijking het mee-moederschap maar zullen de mee-vaders hun hoop moeten stellen in de volgende meerderheid. Ook is er nog heel veel inspanning nodig om de discriminatie van transgenders weg te werken.

Tot op vandaag moeten zij langs een psychiater en moeten ze zich laten steriliseren voor ze erkend worden.”

De organisatoren van de Pride vragen dan ook dat alle partijen zich achter drie eisen scharen: volledige gelijkheid, geen enkele vorm van discriminatie en concrete actie tegen elke vorm van homo-, lesbi- of transfobie. “De politici moeten die naar elk beslissingsniveau meenemen, lokaal, federaal, Europees en internationaal”, klinkt het.

“Rusland, Nigeria en Oeganda zijn slechts drie actuele voorbeelden van de schrijnende situatie van LGBTI-rechten wereldwijd, in 72 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar.” (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content