Gaan tieners de wereld redden? Twintigers denken van wel
Tienermeisjes gaan de wereld redden, een gedachte die journaliste Anke Wauters (27) de afgelopen maanden hoopvol stemde. En ze staat niet alleen in die overtuiging: van Teen Vogue tot online fora – heel wat twintigers steunen de nieuwe generatie jonge mensen.
Ga je mij echt vertellen dat tienermeisjes niet ernstig zijn? Kom op, hoe kun je verkondigen dat jonge meisjes de wereld niet begrijpen? Zij zijn onze toekomst. Onze toekomstige artsen, advocaten, moeders, presidenten. Ze houden de wereld draaiende.” Aan het woord is Harry Styles, de voormalige zanger van de razend populaire boysband One Direction in een interview met rockmagazine Rolling Stone, dat opperde of de superster zich af en toe niet ergerde aan het feit dat het merendeel van zijn fans tienermeisjes zijn.
Styles heeft gelijk: wie vandaag laatdunkend doet over tienermeisjes – en tieners in het algemeen – heeft inderdaad niet begrepen dat zij onze toekomst zijn. Een toekomst die nu, meer dan ooit, heel onzeker lijkt. Iedereen die onlangs op Eén het tv-programma De Klas zag, weet het al: tieners nemen geen blad meer voor de mond. Ze denken diep na over thema’s die vroeger nooit aan de orde waren: van genderidentiteit tot de vluchtelingenproblematiek. De nieuwe generatie is mondig, politiek geëngageerd en bewonderenswaardig goed geïnformeerd.
Een oppervlakkige generatie? Dat klopt helemaal niet. Deze jongeren hebben echt een stem, en ze laten die horen
Voor dat laatste zorgen publicaties als Teen Vogue. Het afgelopen jaar onderging dat blad een opvallende metamorfose en tegenwoordig behoren hun journalisten tot de sterkste verslaggevers van de Verenigde Staten. Eind december publiceerde het blad bijvoorbeeld een stuk waarin journaliste Lauren Duca uitlegde hoe president Donald Trump Amerika gaslight, een term die doelt op manipulatief gedrag en verwijst naar de gelijknamige film uit 1944. “Trump heeft een onverdraagzaamheid aangewakkerd die haat normaliseert. Weiger om informatie te accepteren simpelweg omdat een machtige figuur het verkondigt. En wees niet bang om vragen te stellen”, schreef Duca in het gepassioneerde artikel – dat op het wereldwijde web razendsnel viraal ging.
Geen ‘gek-op-die-jongen’-praat
Het is niet helemaal de ‘gek-op-die-jongen’-praat die je normaal gezien zou kunnen verwachten als het gaat over tienertijdschriften en, bij uitbreiding, hun jonge lezers. Terwijl andere tijdschriften ethisch dubieuze trendstukken publiceerden, zorgde Teen Vogue er het afgelopen jaar voor dat hun publiek alles wist over de politiek en haar problemen in de Verenigde Staten. En hoewel Trump de laatste maanden bijna onafgebroken raasde op kranten omdat ze kritische vragen stelden – waardoor verschillende titels een zachter standpunt innamen – bleef Teen Vogue ongestoord op de barricade springen.
Er zijn een paar redenen waarom het magazine, dat elk kwartaal gedrukt wordt en een stevige online aanwezigheid heeft, deze radicale ommezwaai nam. De belangrijkste reden is het team achter de schermen. Teen Vogue wordt online geleid door Phillip Picardi (25) en redactioneel overzien door hoofdredactrice Elaine Welteroth, die met haar 29 jaar de jongste editor-in-chief ooit is bij uitgever Condé Nast. Sinds Picardi en Welteroth het roer overnamen, heeft Teen Vogue stevige journalistiek gebracht. Om maar een paar voorbeelden op te sommen: een videoverslag over het Standing Rock-protest, een stuk over het feit dat recreatieve drugs gebruikt worden voor de behandeling van depressie, een getuigenis van een homoseksuele man die als tiener verkracht werd én een analyse die homofobe tweets van de Republikeinse politici blootlegde. Dat Duca’s opiniestuk over Trump viraal ging, was dus niet te danken aan het verrassingseffect: ‘OMG! Teen Vogue durfde dit te publiceren!’ Nee, het ligt perfect in de lijn van de visie achter het blad.
Vergis je echter niet: de titel is niet ontdaan van meer lichte stukken over mode of beauty. Teen Vogue heeft simpelweg begrepen dat jonge lezers in beide geïnteresseerd kunnen zijn. Het verwart veel oudere lezers, die nog steeds meer in hokjes denken. Van die onzin wil Phillip Picardi af: “Mensen zeggen vaak: ‘Jullie zijn Teen Vogue. Jullie staan te boek voor flutartikels over mode. Wat weten jullie in godsnaam over politiek? Dat is jullie terrein niet.’ Ik ga niet akkoord. Een tiener vertellen dat ze zich tot lippenstift moet beperken wanneer het beleid van de regering haar leven en het leven van haar vrienden bedreigt, is onverantwoord.”
Platform voor tieners
Het is misschien niet zo verwonderlijk dat net magazines met jongere medewerkers en lezers een meer progressieve redactionele lijn innemen. Deze millennials zijn opgegroeid met het internet, zagen als eerste de kracht van sociale media en hebben dankzij de doorgedreven globalisering geïnvesteerd in een divers wereldbeeld.
Ook dichter bij huis zien we het gebeuren. Kijk maar naar wat Fille Folle doet, een medium opgericht door twee Gentse twintigers die ondervonden dat het huidige aanbod van tienermagazines niet voldoende was. Scenarist en schrijfster Ilona Lodewijckx en architecte en illustrator Aurike Quintelier bundelden hun krachten om een tweewekelijkse thematische nieuwsbrief op te stellen. Zo weidde hun meest recente editie uit over de seksualiteit van meisjes. “Mijn eigen netwerk is natuurlijk ietsje ouder en ik merk dat veel van onze fans jonge twintigers zijn die behoefte hadden aan iets zoals Fille Folle toen zij zelf jong waren,” merkt Ilona op, “maar de laatste tijd krijgen we veel berichten van jonge meisjes. Ze zeggen dat ze dankzij ons durven reageren op seksistische of racistische opmerkingen.” Ilona waarschuwt dat we de nieuwe generatie tieners zeker niet mogen onderschatten: “Het beeld dat er heerst, zeker van de huidige generatie tieners, is dat zij oppervlakkig zijn, vooral bezig zijn met zichzelf of sociale media. Dat klopt absoluut niet. Deze jongeren hebben echt een stem, en ze laten die horen. Wat wij doen, is die stemmen een platform geven.”
Een tiener vertellen dat ze zich tot lippenstift moet beperken wanneer het beleid van de regering haar leven en het leven van haar vrienden bedreigt, is onverantwoord
Ilona Lodewijckx heeft het gevoel dat er verandering in de lucht hangt: “Ik heb de indruk dat tieners vandaag sterker in hun schoenen staan dan wij dat ooit waren. Mijn zus is zelf zestien en ik ben met haar naar de Women’s March in Gent gegaan. Zij kreeg achteraf op school van jongens te horen dat ze een ‘vuile feminist’ was. Ze heeft hun op dat moment uitgelegd dat feminist geen scheldwoord is. Ik zou dat nooit gedurfd hebben op die leeftijd. Tieners komen schaamteloos voor zichzelf op en dat is mooi om te zien.”
Ilona gelooft dat tieners de toekomst zullen redden. “Ik vrees dat ze wel zullen moeten”, lacht ze bijna verontschuldigend. “Ik ben er wel gerust op. Ik denk dat de volgende generatie de volwassenen echt op hun bullshit gaat wijzen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier