Frankrijk legaliseert IVF voor lesbiennes en single vrouwen

© Getty

Lesbische stellen en alleenstaande vrouwen in Frankrijk krijgen vanaf dinsdag toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen, wanneer het parlement na twee jaar debatteren een wetsvoorstel daartoe aanneemt.

Volgens de huidige Franse wetgeving hebben alleen heteroseksuele paren toegang tot medisch geassisteerde voortplantingsmethoden, zoals in-vitrofertilisatie (IVF). De op handen zijnde hervorming zal Frankrijk in lijn brengen met Europese landen zoals België, Nederland en Spanje. Ons land is momenteel een van de topbestemmingen voor Franse lesbische stellen en alleenstaande vrouwen die medische hulp zoeken om zwanger te worden.

De nieuwe wet werd al in oktober 2019 geratificeerd door de Assemblée nationale, maar werd vervolgens opgehouden in de Senaat. De rechtse Republikeinse partij, die een meerderheid in de Senaat heeft en tegen het wetsvoorstel was, heeft honderden amendementen ingediend voordat ze de tekst terugstuurde naar de Assemblée voor de eindstemming van dinsdag, die derhalve gezien wordt als louter een formaliteit.

Niet meer anoniem

De wet stelt tevens kinderen die zijn verwekt met donorsperma in staat om de identiteit van de donor te leren kennen wanneer ze volwassen zijn. Daarmee zal een einde komen aan de anonimiteit die donoren in Frankrijk tot nu toe werd gegarandeerd.

Ook staat de wet vrouwen van boven de dertig toe om hun eicellen te bevriezen, een procedure die momenteel alleen beschikbaar is voor vrouwen die een behandeling ondergaan voor aandoeningen die hun vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, zoals chemotherapie. Daarentegen zal de wet niet het draagmoederschap legaliseren, een praktijk die in Frankrijk nog steeds op grote schaal wordt afgewezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content