Foto’s voor mensenrechten

Twee portrettentoonstellingen vestigen de aandacht op mensenrechten.

Dat portretfotografie een krachtig medium is, bewijzen twee tentoonstellingen die de aandacht vestigen op mensenrechten. In Euroscoop in Genk opent donderdag Roots met taboe, over allochtonen en vluchtelingen uit landen waar homo- en biseksualiteit volstrekt onbespreekbaar zijn. Aan de andere kant van het land, in het Ieperse Kruitmagazijn, loopt reeds Vrouwen onder de boerka, met onder meer foto’s van Pieter-Jan De Pue en keramiek van Afghaanse vrouwen.

De organisatie is in handen van de vzw Moeders voor Vrede – Mothers for Peace, die voorgezeten wordt door Jennie Vanlerberghe en in Isfalif een Vrouwenhuis opende. De expo volgt op de toekenning van de driejaarlijkse Internationale Vredesprijs van Ieper aan Sima Samar, de allereerste Afghaanse minister van Vrouwenzaken en de huidige voorzitter van de onafhankelijke commissie mensenrechten in Afghanistan. Tijdens haar verblijf in de vluchtelingenkampen in Pakistan opende Samar een ziekenhuis en zette ze zich in voor de opleiding van vrouwen en meisjes in de gezondheidszorg. Enkele maanden na haar aanstelling als minister moest Samar echter alweer aftreden wegens doodsbedreigingen, die tot op heden aanhouden.

Wim Denolf

Roots met taboe, van 16 tot 21 november in Euroscoop, Evence Coppéelaan 87, 3600 Genk. Gratis toegang. Info: 089 51 80 40, www.everyoneweb.com/onbesproken. Vrouwen onder de boerka, tot 23 november in het Kruitmagazijn, Esplanade, 8900 Ieper. Dagelijks van 14 tot 8 uur en op afspraak. Info: 0495 61 66 35

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content