Formule toont aan waarom alle hipsters er hetzelfde uitzien

© Twitter

Hipsters gaan er prat op dat ze uniek voor de dag komen. Toch kan je ze er zo uitplukken op straat. Een Franse neurowiskundige bedacht een formule voor deze paradox.

Hipsters gaan er prat op dat ze uniek voor de dag komen. Toch kan je ze er zo uitplukken op straat. Een Franse neurowiskundige bedacht een formule voor deze paradox.

Een lange baard, opgerolde broek, een mutsje dat de oren niet bedekt, tatoeages, een retro bril, hippe sneakers of brogues, fietsen zonder versnellingen, accessoires met driehoeken, een ruitjeshemd, een bizar kapsel: al deze zaken behoren tot het uniform van de hipster. De term wordt gebruikt voor een subcultuur die erg herkenbaar is. Net daarom vereenzelvigen hipsters zichzelf niet met de naam hipster. Ze willen immers niet in een hokje gestopt worden en er al helemaal niet hetzelfde uitzien als de rest.

In zijn paper ‘The Hipster E?ect: When Anticonformists All Look the Same,’ probeert Jonathan Touboul, een neurowiskunidge aan het Collège de France in Parijs, dit mysterie te ontrafelen. Zijn formule mag er dan wel erg ingewikkeld uitzien, zijn conclusie klinkt erg logisch in de oren.

Vooruitlopen is onmogelijk

‘Als je een grote groep individuen hebt die interageren met elkaar, en die allemaal samen proberen om tegen de norm in te gaan en anders te zijn, zullen ze uiteindelijk allemaal tegelijkertijd hetzelfde doen,’ luidt het. ‘De reden hiervoor is dat het een individu tijd kost om de beslissingen van anderen te registreren. Je kan niet weten wat andere mensen beslissen op hetzelfde moment dat jij beslissingen neemt. Het duurt een tijdje voor je dat doorhebt,’ aldus Touboul. Een echte hipster is iemand die altijd trends vooruit is en in verschillende vakgebieden een ‘early adopter’ is. Om deze staat van zijn te onderhouden, moet de hipster constant in beweging blijven.

Uiteindelijk doen ze dus hetzelfde omdat het niet mogelijk is om op de trends vooruit te lopen volgens de neurowiskundige. Het is daarom onmogelijk om een authentieke hipster te zijn.

Touboul is vooral bekend met de Parijse hipster en koos deze subcultuur als studieobject omdat ze een perfecte metafoor vormt voor mensen, groeperingen en bedrijven die bewust ingaan tegen de norm. Neurowiskundigen die subculturen onder de loep nemen, kunnen we alleen maar aanmoedigen! (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content