For Women in Science: ‘Echte discriminatie is zeldzaam, maar er speelt wel een unconscious bias’

© .

Met For Women in Science huldigen L’Oréal en Unesco al sinds 1998 vrouwelijke wetenschappers. Moleculair neurologie- en dementiespecialiste Christine Van Broeckhoven (Universiteit Antwerpen en VIB Centrum Moleculaire Genetica), internationaal laureaat in 2006, zit sinds 2007 de jury voor.

Naast prijzen voor vijf internationale laureaten worden jaarlijks honderden studiebeurzen voor (post)doctoraal onderzoek uitgereikt. Deze week wordt tien jaar Belgische L’Oréal-Unesco studiebeurzen gevierd. Een gesprek met juryvoorzitster Christine Van Broeckhoven (Universiteit Antwerpen en VIB Centrum Moleculaire Genetica).

Men minimaliseert je succes, of je wordt een harde tante genoemd. Om maar te zwijgen van vergaderingen en hoe vrouwen daar genegeerd worden

Meisjes kiezen meer dan ooit voor wetenschappelijke richtingen, en toch is minder dan één op de drie wetenschappers een vrouw. Waar loopt het mis?

Van Broeckhoven: Wetenschappelijk onderzoek is geen nine to five job. Als moeder van twee dochters werkte ik ’s nachts door, maar voor veel vrouwen is de combinatie met een gezinsleven er te veel aan. Een goede partnerkeuze is essentieel: iemand die je carrière respecteert en mee het huishouden doet, maakt alles gemakkelijker. Zelf heb ik me ook altijd verzet tegen een prikklok en vergaderingen op woensdagmiddag of in de vooravond, maar veel onderzoekscentra houden weinig of geen rekening met de specifieke noden van vrouwen.

Vrouwen blijven na een doctoraat ook vaker werkloos dan mannen, of moeten onder hun niveau werken. Topfuncties in researchcentra lijken haast onbereikbaar.

Van Broeckhoven: Echte discriminatie is zeldzaam, maar er speelt wel een unconscious bias. Ook bij sollicitatiegesprekken en de toekenning van studiebeurzen. Wat als die vrouw kinderen krijgt, denkt een man dan, zal ze minder investeren of afhaken? En voor de invulling van topfuncties consulteren mannen in de eerste plaats hun eigen netwerk – andere mannen dus. Als vrouw moet je ook vechten om respect af te dwingen. Men minimaliseert je succes, of je wordt een harde tante genoemd. Om maar te zwijgen van vergaderingen en hoe vrouwen daar genegeerd worden. Ben ik hier louter een decoratief element, denk ik soms. Als ze me al niet vragen om de koffie in te schenken.

Heeft een prijs voor vrouwelijke wetenschappers zin?

Van Broeckhoven: Absoluut. Net omdat het vrouwen op de voorgrond zet. Vergeet niet dat veel wetenschappelijke prijzen worden toegekend door mannen, en dus zelden of nooit naar vrouwen gaan – je maakt meer kans om de lotto te winnen dan een Nobelprijs. Jonge meisjes en beginnende wetenschappers kunnen zulke rolmodellen dus goed gebruiken: gezichten die tonen dat vrouwen dit ook aankunnen. Zeker wanneer de betrokken wetenschappers vertellen over hun parcours en ervaringen. Daarom spreek ik ook graag voor jonge vrouwen: om door te geven wat ik onderweg allemaal geleerd heb, zodat zij er goed voorbereid aan beginnen.

forwomeninscience.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content