Finnair introduceert headset tegen jetlags

Via lichttherapie wil de vliegmaatschappij de typische symptomen van jetlag tegengaan.

Vanaf april laat luchtvaartmaatschappij Finnair haar passagiers de Valkee Bright Light Headset testen, een apparaatje dat door middel van lichttherapie jetlags tegengaat.

Met de Valkee Bright Light Headset wil Finnair het welzijn van haar passagiers aan boord verbeteren. Reizigers van lange afstandsvluchten tussen Helsinki en Shanghai die in businessclass vliegen zullen daarom binnenkort gratis een headset aangeboden krijgen ter grootte van een mp3-speler. Uit de oordopjes komt intens licht dat door de gehoorkanalen de hersenen bereikt en zo jetlags helpt verminderen.

Na lange vluchten doemen vaak typische symptomen op als vermoeidheid, honger of verminderde cognitieve prestaties, net als bij het bekende winterdipje waar veel mensen wel eens last van hebben. Deze vervelende kwaaltjes zijn het gevolg van een gebrek aan licht voor onze hersenen. In plaats van via de ogen, stuurt de headset die ontwikkeld werd door het Finse bedrijf Valkee via de oren de noodzakelijke hoeveelheid licht naar de hersenen om ons evenwicht in balans te houden.

De lichttherapie zou een ware energieboost aan het lichaam geven. Daarnaast wordt de weerstand verhoogt en de nood aan een dutje na een lange vlucht beperkt. Om het apparaat optimaal zijn werk te laten doen wordt er gevraagd aan de passagiers van de vluchten naar Shanghai de oordopjes een uur voor het landen in te steken. Richting Helsinki gebeurt dit halverwege de vlucht omdat het op dat moment nog ochtend is in Europa.

Het gebruik van een headset met lichttherapie aan boord van een vliegtuig, is een primeur. Voorlopig blijft het bij een test tijdens de maand april en enkel op de vluchten tussen Helsinki en Shanghai. Na elke vlucht zullen de reizigers die de headset hebben gebruikt een vragenlijst voorgeschoteld krijgen om hun ervaringen te delen.(KG)

Vanaf mei zal Finnair de headset te koop aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content