Fashion Revolution Day: waarom we vandaag onze kledij binnenstebuiten dragen

Fashion Revolution Day: who made my clothes? © Facebook

Wie zijn die verwarde zielen die vandaag met hun kleren binnenstebuiten rondlopen? Van verstrooidheid is voor een keer geen sprake, het is engagement en een krachtig statement dat spreekt. Twee jaar na de ramp van Rana Plaza willen we nog steeds weten: who made my clothes?

Fashion Revolution Day is een herdenking en steunbetuiging aan de slachtoffers van de ramp in de Rana Plaza-textielfabriek.

Door je kleren binnenstebuiten te dragen, toon je duidelijk het label. Op die manier schaar je je achter Fashion Revolution Day en vraag je aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden van de textielarbeiders.

In Bangladesh werken 3,5 miljoen mensen in de kledingindustrie, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De grote meerderheid van deze arbeiders zijn vrouwen. Na de ramp in Rana Plaza sloten verschillende modeketens, waaronder H&M, Hema en JBC, het zogenaamde Bangladesh Akkoord om de veiligheidsomstandigheden in de Bengaalse fabrieken te verbeteren. Een gevolg van dit akkoord is dat het minimumloon van de arbeiders werd opgetrokken. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel.

‘Er worden inspanningen gedaan om de fabrieken veiliger te maken, maar de regering en westerse bedrijven kunnen en zouden meer moeten doen om internationale standaarden te doen naleven die de rechten van werknemers beschermen,’ schrijft Human Rights Watch in haar rapport over de situatie in Bangladesh.

Welcome to Fashion Revolution Day for the northern hemisphere! Let’s get the conversation started and ask the brands you…

Posted by Fashion Revolution on Thursday, 23 April 2015

Toon dat je deze beweging steunt met de hashtag #whomademyclothes

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Laat je stem luid en duidelijk horen. In deze video wordt uitgelegd hoe je deel kan uitmaken van de revolutie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content