Expo toont koninklijke reiskoffers

Het Zilvermuseum laat ons in het Umicore Zilverpaviljoen aan de voet van het MAS genieten van enkele koninklijke reiskoffers!

Wie vroeger reisde, en toch wat in de slappe was zat, nam niet alleen zijn personeel mee, maar ook een karrevracht aan reiskoffers. De meest persoonlijke koffer, de ‘nécessaire de voyage’ was een soort beautycase vol luxe. Het Zilvermuseum laat ons in het Umicore Zilverpaviljoen aan de voet van het MAS genieten van enkele koninklijke reiskoffers!

Ooit was zelfs de kleinste uitstap een reis. Geheel logisch, toen reizen per koets of trekschuit heel langzaam ging. Rijkelui trachtten hun comfort hoog te houden. Begeleid door personeel en veel bagage konden ze ook buitenshuis genieten van wat luxe. Bijvoorbeeld om te lunchen. Daarvoor hadden ze schitterende picknickmanden vol zilver en porselein. Voor de toilette had een ieder een soort beautycase vol vijltjes, kammetjes, schaartjes en zilveren borstels. Deze kleinodiën waren uiteraard kostbaar. Het Zilvermuseum brengt nu een aantal vorstelijke reiskoffers samen, ondermeer van het huis Louis Vuitton. Deze expo, in samenwerking met het Paleis Het Loo, laat ons genieten van de koninklijke koffers van zowel de Nederlandse als Belgische vorsten, alsook van andere edele of gefortuneerde lieden van weleer. Deze fijne expo loopt vanaf 7 februari tot 15 juni in het Umicore Zilverpaviljoen aan de voet van het MAS (Hanzestedenplaats 15 te 2000 Antwerpen).

Ondertussen blijft het Zilvermuseum Sterckshof open (Hooftvunderlei 160, 2100 Antwerpen) en loopt daar de expo Thalen & Thalen tot 1 mei.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content