Expo: pakkende interieurfoto’s van Polidori in Keulen

© Roberto Polidori en Charlie De Keersmaecker

Niemand maakt meer betoverende foto’s van interieurs en stadslandschappen dan de Amerikaan Robert Polidori die we onlangs in Keulen hebben ontmoet voor zijn nieuwste one manshow. Bewonder zijn werk tot 8 december in Galerie Kartsen Greve in Keulen.

Niemand maakt meer betoverende foto’s van interieurs en stadslandschappen dan de Amerikaan Robert Polidori die we onlangs in Keulen hebben ontmoet voor zijn nieuwste one manshow. Bewonder zijn werk tot 8 december in Galerie Kartsen Greve in Keulen.

Wie zijn fotoboeken heeft doorbladerd met onder meer de interieurs van Havana of van de verlaten fabrieken in Tsjernobyl kent zijn voorliefde voor empty spaces. Al deze beelden zijn ondertussen wereldberoemd. Polidori zit nooit stil. Nu maakt hij pakkende beelden van de favela’s van Rio en de sloppenwijken van Mumbai die hij ook exposeert in Keulen.

Toch begon Polidori zijn carrière niet in de fotografie: “Eind jaren ’60 en ’70 was ik actief in de avant-garde film en ontmoette toen Jonas Mekas en Michael Snow die veel invloed op me hadden. En daarna las ik het boek ‘The Art of Memory’ van Frances Yates waarin stond dat de studenten bij de Grieken gedurende jaren niet mochten spreken en lege kamers moesten memoriseren. Ze moesten zich de kleuren, de deuren en vensters van een kamer herinneren. Zo geraakte ik gefascineerd door interieurs die een spiegel zijn van de ziel van de bewoners.”

Vervolgens ging Polidori zijn eerste beelden maken van de interieurs van het kasteel van Versailles en als een soort archeoloog antieke ruïnes portretteren in het Nabije Oosten. “ik ben gefascineerd door de wijze waarop de tijd alles verandert en verslijt,” legt hij uit, “dat zie je ook aan die beelden van de sloppenwijken van Rio en Mumbai, gebouwd door squatters, laagje per laagje, krot bovenop krot. De bewoners werken in nette door architecten ontworpen steden, wat een contrast. Ik hou niet zo van geplande steden die over rationeel zijn. De sloppen zijn ook sociologisch bijzonder. Ik heb daar een eigen opinie over, maar ben geen militant. Ik ben meer geïnteresseerd in het op een artistieke wijze verzamelen van beelden.”

Zijn prachtige interieurs van Versailles, eveneens op de expo, verraden zijn fascinatie voor de schilderkunst: “De Franse schilder Hubert Robert bracht me de bewondering bij voor ruïnes en Canaletto de liefde voor de architectuur. Maar ik hou ook van de metafysische sfeer van jullie Magritte.” Robert Polidori werkt nog met de analoge camera, maar digitaliseert de beelden nadien. “Ik hou van deze hybride werkwijze die de beelden scherper en juister van kleur maakt,” legt hij uit, “het blijft een magisch werk, want het gebeurt dikwijls dat ik achteraf op de foto nog meer zie dan ik met het oog zag.”

Exteriors-interiors, Robert Polidori, tot 8 december, in Galerie Kartsen Greve, Drususgasse 1 in Keulen, www.galerie-karsten-greve.com

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content