Expo over Antwerpse punkscene: ‘De esthetiek van punk is visueel overweldigend’

The Kids, juni 1977 © The Kids

Drie weken lang zorgt de expo Naughty Kids voor een fikse dosis anti-establishment. Graaf met de tentoonstellingin de geschiedenis van de Antwerpse punkbeweging. Voor het openingsfestival blinkt de iconische Belgische punkband The Kids alvast de bottines op.

Op zes september opent de expo ‘Naughty Kids – Punk in Antwerp’ de deuren met optredens van The Kids, De Plastic Bags en DJ Guy, live radio en een kamperend kunstenaarscollectief. Ga op tijdreis naar het Antwerpen van de jaren zeventig en laat je onderdompelen in de punkscène van de voorbije decennia.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van Antwerpen Barok 2018 en onderzoeksfestival ARTICULATE, van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

RED RABBIT VIRILITY Oktober 1977
RED RABBIT VIRILITY Oktober 1977© Walter Van Beirendonck

‘Naughty Kids wordt een beleving van drie weken waarmee we dicht tegen de ruwe essentie van punk aan schuren’, zegt Johan Pas, hoofd van de Academie. De impact van de punk (jaren ’70), de postpunk en de New Wave (jaren ’80) en de neopunk (jaren ’90 tot vandaag) wordt in beeld gebracht. Maar niet alleen muziek en tegencultuur komen aan bod. ‘We gaan op zoek naar de scherpe kantjes in het werk van modeontwerpers als Walter Van Beirendonck, kunstenaars als Jan Fabre en Ria Pacquée, schrijvers, street artists en performers.’

Rubens

Wat krijgen we te zien in de expo? De herinneringen van 40 jaar anti-establishment in de vorm van foto’s, collages, drukwerk, kunstwerken, cassettes, filmpjes, poëzie, kledingstukken, punkparafernalia en gefilmde getuigenissen van punks van het eerste uur.

‘De esthetiek van punk is visueel gewelddadig en overweldigend, net als barok’, aldus Pas. Dat de punkexpo in de programmatie van het Antwerpse barokfestival zit, is dan ook geen toeval. Bovendien werd in 1977, tijdens de hoogdagen van de punk, het Rubensjaar gevierd.

De Plastic Bags
De Plastic Bags© Spank Moons

Relevantie

Punk, een ding uit het verleden? De Antwerpse Academie toont aan van niet met enkele artists-in-residence en een reeks evenementen.

Als afsluiter tackelen ‘De Paradox van punk’-gasten, waaronder slam poet Lisette Ma Neza, punkdichter Didi De Paris en socioloog Pascal Gielen, de punkclichés.


Praktisch

Het gratis openingsfestival van Naughty Kids start op 6 september om 20u. Kom op tijd, want enkel de eerste 200 gasten kunnen het concert van The Kids bijwonen.

Naughty Kids

6 september -22 september

Maandag-zondag van 12u-18u

De Lange Zaal, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Venusstraat 36, 2000 Antwerpen

Collectie Christophe Malfliet
Collectie Christophe Malfliet© Christophe Malfliet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content