Expo in Grasse: Ode aan het versierde lichaam

"Corps Paré, Corps Transformé". © -

Voor wie in Zuid-Frankrijk vertoeft hebben we een schitterende tip: de expo over het versierde lichaam in het Musée International de la Parfumerie te Grasse.

Dit prachtige museum, zowat dé tempel van de Franse parfumcultuur, is op zich al een ommetje waard. Maar nu loopt er een boeiende expo met als titel “Corps Paré, Corps Transformé”. Het gaat om veel meer dan een parfumtentoontstelling! De expo betreft de versieringsdrang van de mens om zijn lichaam te decoreren met beschilderingen, juwelen en tatoeages. Aan de hand van allerlei documenten, schilderijen en objecten uit alle werelddelen verkennen we de oeroude kunst van het maquilleren. Onderzoekers vermoeden trouwens dan het beschilderen van het eigen lichaam met ondermeer klei, zowat de oudste kunstvorm is.

De kans bestaat dat zelfs onze verre voorouders zich al optooiden met pluimen, dierenhuiden en kleiverf, vermoedelijk aanvankelijk om rituele redenen. Of om zich te beschermen tegen ziektes of insecten. De mens weet al veel langer dan vandaag dat bijvoorbeeld bepaalde planten muggen weren. Dus kan je er van op aan dat ruim tienduizenden jaren geleden mensen zich met dergelijke stoffen, al dan niet gekleurd en geschilderd met patronen, tooiden. Natuurlijk bleef er daar weinig of niets van bewaard. De huid is immers bijzonder vergankelijk. Hoewel, op het lichaam van de bronstijdjager Ötzi die gevonden werd in de Alpensneeuw, werden tatoeages aangetroffen. Het is bekend dat inkt en littekentatoeages al heel lang geleden in trek waren.

Deze expo leid je langsheen tal van culturen buiten Europa, van Latijns-Amerika tot diep in Azië, om er allerlei lichaamsverfraaiingen te ontdekken. Er is dus ook flink wat etnische kunst te zien uit enkele grote Franse collecties. De expo loopt ook dooreen de geschiedenis van de voorhistorie tot nu.

Corps Paré, Corps Transformé loopt in het Musée International de la Parfumerie te Grasse, tot 30 september, www.museesdegrasse.com

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content