Erotica onder de hamer

Het Parijse veilinghuis Pierre Bergé brengt op 3 december een collectie erotische prenten en scabreuze foto’s onder de hamer.

Tuk op erotische kunst? Surf even naar “Un Enfer Privé” en je komt op de site van het Parijse veilinghuis Pierre Bergé dat op 3 december een royale collectie erotische prenten en scabreuze foto’s onder de hamer brengt. Wie de honderden loten doorbladert is zoet voor een uurtje erotisch genot. Het gaat om de verzameling van Sieglunde en Karl Ludwig Leonhardt die niet minder dan 500 prenten laten veilen (goed voor 420 loten!). Uiteraard zit er veel Duits materiaal bij, vooral uit de periode tussen 1920 en 1960. Maar er zijn ook antieke foto’s met wulpse dames in verdachte poses. Daar zitten zowel ondeugende opnames bij uit de Victoriaanse tijd als uit de wulpse jaren ’70 van de vorige eeuw. De artistieke amateur kan zijn collectie verrijken met pikante prenten van onze beroemde Félicien Rops of Japanse houtsnedes.

Tenslotte is er ook heel wat prentenmateriaal uit de libertijnse 18de eeuw. Als je de intieme interieurportretten van cultfiguur Restif de La Bretonne bewondert, merk je dat er niets nieuws onder de zon is. Voor de taalliefhebber kunnen we zijn “Réthorique des putains” aanraden. Voor de gevorderde ziel zijn er “Les Dévotions de Madame de Betzhamooth en les pieuses facéties de monsieur de Saint-Ognon.” Er is overigens voor elk wat wils, want lang niet alles zal even duur worden verkocht. Sommige loten zijn amper geschat op 250 euro. Erotica prenten blijken trouwens een uitstekende investering, want ondanks de crisis blijven ze natuurlijk stijgen in waarde. Dat hoeft geen betoog.

De veiling Un Enfer Privé heeft plaats op donderdag 3 december (om 11 en 14u) in het veilingcomplex Richelieu-Drouot, zaal 16, 9 rue Drouot te 75009 Parijs. U kunt de catalogus bekijken via: www.pba-auctions.be.

Piet Swimberghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content