Erfgoeddag in het teken van ‘fake’

De Erfgoeddag wil bezoekers met een kritische bril naar het verleden leren kijken.

Waarom was namaak zo populair in de negentiende eeuw en hoe zag de echte Sint-Maarten eruit? Op deze en nog andere vragen wil Mechelen op 25 april een antwoord bieden tijdens de tiende editie van de Erfgoeddag.

De Erfgoeddag -begonnen als museumdag- draait ondertussen al een decennium mee en koos dit jaar voor het gedurfde thema bezoekers echt te laten kennismaken met het verleden. De rijke geschiedenis van de Vlaamse en Brusselse regio’s ontdoen van alle mysteries en legendes is op 25 april het hoofddoel. “Onze huidige maatschappij kent ‘fake’ een negatieve connotatie toe. Het is een synoniem voor bedrog geworden terwijl het in de jaren 1900 heel gebruikelijk was een voorwerp na te bootsen. Maar die ‘fakes’ hebben wel ons beeld over het verleden beïnvloed”, vertelt de Mechelse schepen van Cultuur en Toerisme Frank Nobels.

Speurtocht
Net zoals bij vorige edities zetten zo’n dertig Maneblussers hun deuren gratis open voor het publiek. De speurtocht naar de waarheid gebeurt in verschillende sectoren. In het Horlogeriemuseum leren bezoekers een echte Zwitserse Hebdomas van een namaakexemplaar onderscheiden. De werken van meester-vervalser Bernard Janssens in het Stedelijk Museum van Lier zijn voor kunstliefhebbers zeker een bezoekje waard. Tijdens het interbellum was schilderijen kopiëren en verkopen de broodwinning van deze Lierse kunstschilder.

Met het Mechelse imago van Kinderstad kan het niet anders dan dat de Erfgoeddag ook voor de allerkleinsten heel wat in petto heeft. Een doepakket met activiteiten moeten de kinderen zoet houden terwijl hun ouders het Erfgoedaanbod ontdekken. Daarnaast staan ook voor hen heel wat geheimen op het punt onthuld te worden. Het Sinte-Mette Genootschap verlost hen van de verwarring tussen Sint-Maarten en Sinterklaas.

Naast een gezinsuitstap staat de Erfgoededitie ook garant voor een stevige dosis actie. Voor de derde keer op rij is de fiets het vervoermiddel bij uitstek om de erfgoedbewaarders te bezoeken. Fietsers kunnen voor één van de twee uitgestippelde routes kiezen of via de brochure zelf één samenstellen. Wie liever de voeten op de grond houdt, kan tijdens een stadswandeling de waarheid in de Mechelse legendes achterhalen.

Tiffany Philips

Erfgoeddag heeft plaats op 25 april van 10 tot 18 uur. Een overzicht van alle deelnemende erfgoedbewaarders in Vlaanderen en Brussel vindt u terug op: www.erfgoeddag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content