Eerste International Repair Day gaat strijd aan tegen wegwerpcultuur

© Getty Images/iStockphoto

Op 21 oktober vindt de eerste International Repair Day plaats. De initiatiefnemers willen het repareren van oude spullen opnieuw op de kaart zetten en zo de strijd aanbinden met de wegwerpcultuur en de overconsumptie.

Op zaterdag 21 oktober 2017 is het voor het eerst Internationale Reparatiedag. Herstellers en organisaties wereldwijd roepen dan op om repareren opnieuw mainstream te maken. ‘We stellen de wegwerpcultuur in vraag en willen aantonen dat er ook andere opties zijn dan kapotte spullen weggooien’, zegt Inez Louwagie van het Netwerk Bewust Verbruiken.

Repareren is vaak duurder dan een nieuw toestel aan te kopen. Daarom gooien veel mensen een kapot product weg en belandt het op de groeiende afvalberg. Tegen deze reflex ingaan vergt een mentaliteitsverandering.

Gefrustreerd door techniek

De initiatiefnemer van de hoogdag van het repareren is de Londense organisatie The Restart Project. Zij willen die mentaliteitsverandering bekomen door mensen onder meer ‘een andere relatie met elektronica en technologie te laten aangaan. Vaak is die gebaseerd op frustratie omdat ze zich machteloos voelen eens een product het laat afweten. Dat verandert als ze leren hoe ze iets kunnen herstellen’, zegt medeoprichter Janet Gunter op YouTube.

‘Het is vreemd dat we onze spullen zo snel weggooien en vervangen door een nieuw exemplaar’, beaamt ook Louwagie. ‘Als we spullen langer kunnen gebruiken, moet er minder geproduceerd worden en dat is milieuvriendelijker. De technische kennis van reparateurs en ambachtslui mag niet verloren gaan. Deze sector weer gaan waarderen biedt bovendien veel kansen voor mensen die nu in de arbeidsmarkt uit de boot vallen’, zegt ze.

In Vlaanderen kan je morgen onder meer terecht in een Repair Café om kapotte spullen te laten herstellen door vrijwillige reparateurs. Er is een Repair Café in Oostende, Brugge, Brussel, Duffel, Eeklo, Geel, Machelen, Riemst en Lochristi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content