Eerste Brusselse architectuurprijzen uitgereikt

Winnaar van de Publieksprijs, de 'Tienerschool' © Belga

De gewestelijke instelling urban.brussels heeft maandagavond in samenwerking met magazine A+ Architecture in Belgium voor het eerst de Brussels Architecture Prize uitgereikt. Zeven laureaten werden in de bloemetjes gezet tijdens een ceremonie in Bozar.

De Brussels Architecture Prize werd door het Brussels Gewest in het leven geroepen om elke twee jaar nieuwe en bijzondere architectuurprojecten in Brussel in de schijnwerper te plaatsen. Een internationale jury selecteerde in de voorronde uit 175 inzendingen 31 projecten in vier hoofdcategorieën en drie eervolle vermeldingen. In de categorie ‘Kleine Ingreep’, voor projecten van minder dan 1.000 m2, won bureau 51N4E met het project Stam Europa. Daarbij vormden ze een benedenverdieping van een leegstaand gebouw in de Europese wijk om tot een multifunctionele ruimte.

‘Het project schept de voorwaarden voor een nieuw tijdelijk gebruik in de grotendeels monofunctioneleEuropese Wijk. Het is het resultaat van een samenwerking tussen een diverse groep radicale deskun-digen en toont het vermogen van architectuur om op een speelse en collectieve manier een anderetoekomst voor de stad te verbeelden,’ aldus Konstantonos Pantazi.

51N4E, Stam Europa
51N4E, Stam Europa© Sepideh Farvardin

Het bouwmaterialendorp aan het Vergotedok in Anderlecht, gebouwd door Tetra Architecten, won de prijs voor ‘Grote Ingreep’. ‘De elegante modulariteit van het project, het slimme logistieke systeem en de efficiënte waterrecupe-ratie – en energieoplossingen maken dit project tot een groot succes,’ licht Samia Henn toe.

Tetra Architecten
Tetra Architecten© Filip Dujardin

De jury koos voor het tijdelijk project MolenWest Square van 1010 Architecture Urbanism in de categorie ‘Publieke Ruimte’. Op een stuk braakliggend terrein werd infrastructuur voorzien voor kinderen en jongerenom te spelen. ‘Het ontwerp van 1010 architecture urbanism bracht deze site tot leven en integreerde de verschillendeactiviteiten op een mooie manier. Het hergebruik van elementen van verschillende schaal en materialenheeft tot dit succes bijgedragen,’ vertelt Samia Henn.

1010 ARCHITECTURE URBANISM
1010 ARCHITECTURE URBANISM© GF

Er was ook een laureaat ‘Extra Muros’, waarbij een Brussels bureau beloond wordt voor haar werk buiten de hoofdstad. Xaveer De Geyter Architects werd hier beloond voor haar project Melopee in Gent.

Melopee in Gent door Xaveer De Geyter Architects
Melopee in Gent door Xaveer De Geyter Architects© Maxime Delvaux

Binnen de eervolle vermeldingen was er een Lifetime Achievement Award voor Simone en Lucien Kroll, pioniers op het vlak van participatie en ecologie.

BC Architects: bibliotheek van Muyinga, Burundi
BC Architects: bibliotheek van Muyinga, Burundi© BC Architects

De Promising Young Architect Award gaat naar BC Architects. Zij worden beloond voor hun innovatieve en circulaire aanpak van het bouwproces. De publieksprijs tot slot gaat naar het project Porta 1070 van Osk-ar. Zij toverden een kerkgebouw in Anderlecht om tot de eerste Tienerschool van België. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content