Een vagina kan tanden hebben en 9 andere mythes over het vrouwelijke lichaam

© The Pencils of Eline

Een vagina met tanden? Menstruatiebloed dat mannen prompt de dood injaagt? Door de jaren heen deden verschillende mythes over het vrouwelijk lichaam de ronde.

Geneeskunde, geloof, folklore en je reinste onzin werden in het verleden regelmatig gebruikt om vrouwen als abnormaal en gevaarlijk te brandmerken. De vrouwelijke voortplantingszone is door de geschiedenis heen een beetje gecultiveerd als de Bermudadriehoek: de plaats waar dingen de mist ingaat. De mythes over het vrouwelijk lichaam die de ronde doen zijn niet alleen volledig van de pot gerukt, maar in veel gevallen ook ronduit gevaarlijk. Ze rechtvaardigen namelijk nog steeds praktijken tegenover vrouwen die levensbedreigend, denigrerend en mensonterend zijn. Een overzicht van deze kutkampvuurverhalen lees je hieronder.

Het vrouwelijke lichaam kan zich beschermen tegen verkrachting

‘Als het legitieme verkrachting is, heeft het vrouwelijk lichaam manieren om de hele zaak af te sluiten’, stelt Amerikaanse politicus Todd Akin in 2012 op nationale televisie. Dit argument praat in één klap verkrachting goed en schuift de schuld voor seksueel geweld in de schoenen van de slachtoffers. Even indrukwekkend als kortzichtig. Want volgens Akin hebben verkrachte vrouwen de biologische middelen om zichzelf te beschermen tegen ongewenste intimiteiten. Door te praten over ‘legitieme’ verkrachting impliceer dus je dat sommige verkrachtingen gerechtvaardigd zijn. Akin gebruikte dit gevaarlijke argument om zijn zaak tegen abortus te beslechten. Sorry, Akin, maar alleen in de Bijbel is een bevalling onbevlekt.

Een vagina kan tanden hebben

Over een penibele situatie gesproken: in Teeth, een horrorprent uit 2007 van Mitchell Lichtenstein, zien we hoe de jonge Dawn (Jess Weixler) nadat ze misbruikt werd ontdekt dat haar vagina een geheim wapen bezit. Haar geslachtsorgaan bezit tanden die de penis van haar partner tot gehakt malen. Het is niet zomaar de zoveelste horrorfilm die de gevaren van vrouwelijke seksualiteit als verhaallijn aanwendt. De legende van de vagina dentata gaat heel ver terug. De mythe bestaat in verschillende varianten, maar heel vaak gaat het over een meisje van de Indische Baiga-gemeenschap die zo knap was dat niemand het durfde om met haar te trouwen. Als het meisje wordt aangerand, komt haar ware aard naar boven. Of naar onder, moeten we zeggen. Voor de duidelijkheid: in werkelijkheid kan je dus geen tanden hebben in je vagina, al kunnen bepaalde kwaadaardige tumoren daarbeneden wel veel weg te hebben van tanden.

Met de auto rijden maakt je eierstokken kapot

Vrouwen achter de stuur, het is een eeuwige toogdiscussie. Vrijwel de hele wereld rolde met de ogen ogen toen sjeik Saleh Al-Loheidan, een prominente Saoedische geestelijke, in 2013 verklaarde dat het schadelijk is voor de gezondheid van vrouwen om met de auto te rijden. Het zou volgens de sjeik namelijk het bekken van vrouwen blokkeren waardoor hun eierstokken vermorzeld worden. Zijn statement was een poging om gepland protest tegen het rijverbod voor vrouwen de kiem in te smoren. De controversiële opmerking ging wereldwijd viraal met een trending hashtaf op Twitter: #WomensDrivingAffectsOvariesAndPelvises. De sjeik werd zo het mikpunt van globale internetspot.

De baarmoeder dwaalt door je lichaam

Een baarmoeder die uit zichzelf besluit het blokje rond je darmen te rennen. Die overtuiging is de broeihaard van ‘hysterie’, een diagnose die vrouwen kregen bij ‘eigenaardige’ symptomen zoals seksuele losbandigheid en agressie. Het woord hysterie is zelfs afgeleid van het Griekse hystera, wat baarmoeder betekent. De knappe Grieken – met Hippocrates op kop – beschreven de baarmoeder als een klein diertje met een eigen wil dat door het hele lichaam van de vrouw dwaalt en ziektes veroorzaakt. De oplossing lag voor de hand: het verwijderen van de baarmoeder. Eeen hysterectomie dus. Het moest echter niet altijd zo drastisch. Dokters geloofden ook lang dat hysterie kon genezen worden door pelvismassages – mocht u niet helemaal goed begrijpen wat dat inhoudt: de brave huisarts bezorgde de hysterische vrouwen een orgasme. Fun fact: om dat proces te versnellen, werd de vibrator uitgevonden. Zo is er dus nog iets positief uit heel deze kutzooi gekomen.

Vrouwelijke boekenwurmen zijn onvruchtbaar

De Industriële Revolutie zorgde ervoor dat vrouwen arbeidersvee werden in de vele fabrieken. Maar weg van de haard werden deze vrouwen ook een belangrijke pion in de maatschappij. Ze zouden nog eens ideeën kunnen opdoen hé. Dr. Edward Clarke van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard wijdde in de jaren 1870 een volledig boek aan de doorbraakconclusie dat vrouwen die veel lezen onvruchtbaar zouden worden. Eigenlijk was dit een beetje een zwak pseudowetenschappelijk excuus om vrouwen een degelijke opleiding te ontmoedigen.

Alleen als maagd kan een vrouw verlossing vinden

De positieve eigenschappen van maagdelijkheid waren tijdens de Middeleeuwen bijna universeel overeengekomen door zowel religieuze als seculiere autoriteiten. De kerk zag maagdelijkheid als een weg naar verlossing en het verlies ervan betekende dat je de weg naar God nooit zou vinden. Maagdelijkheid was een manier om je te beschermen tegen de vele zonden van het aardse bestaan. Wereldlijke autoriteiten zagen maagdelijkheid eerder als iets dat moest bewaard worden om een huwelijk – het belangrijkste doel – rechtmatig te verklaren. Heel wat rituelen bestonden en bestaan nog steeds om de kuisheid van een vrouw te bewijzen.

Menstruatiebloed kan mannen doden

Plinius de Oudere beweerde dat alleen al de blik van een menstruerende vrouw in staat is om de helderheid van spiegels te dimmen en staal af te stompen. Menstruatie is een straf van God, een teken van corruptie en een dodelijk gif op de koop toe. De gemiddelde Middeleeuwse man was daarom bijvoorbeeld overtuigd van het idee dat seks met een vrouw tijdens haar maandstonden de man kan doden of verminken en de oorzaak is van misvormde kinderen. Dit is anno 2015 nog een probleem: in bepaalde culturen worden vrouwen tijdens hun menstruatie uitgesloten van dagelijkse activiteiten of is het verboden om met hen te praten omdat ze tijdens die periode ‘onrein’ zouden zijn.

Kleine borsten komen door masturbatie

Dames met een minder volle boezem zouden zeer handig zijn in de broek. De eigen broek weliswaar. Masturbatie bij vrouwen is altijd al een taboeonderwerp geweest. De Franse Victoriaanse arts François Lallemand publiceerde een verhandeling die stelde dat vrouwen die overvloedig zichzelf bevredigden daardoor de ontwikkeling van hun borstklieren saboteerden, waardoor ze dus een kleinere cupmaat zouden hebben.

De clitoris maakt vrouwen immoreel

Genitale verminking is iets dat jammer genoeg nog steeds schering en inslag is. Nigeria bande bijvoorbeeld pas eerder dit jaar de praktijk. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden vandaag meer dan 125 miljoen meisjes en vrouwen genitaal verminkt zijn, vooral in Afrika en het Midden-Oosten. Het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de vrouwelijke geslachtsorganen wordt daar gerechtvaardigd op basis van verschillende mythen. Maar ook religie werkt dit wangebruik in de hand. In de 16e eeuw waarschuwde de Italiaanse priester en geleerde Sinistrari bijvoorbeeld dat vrouwen met een langwerpige clitoris mannen konden verkrachten. Hij spoorde dan ook aan om deze vrouwen uit te zoeken, te martelen en onheilig te verklaren. In de 19e eeuw was het verwijderen van de clitoris in westerse geneeskunde een manier om ‘immoreel’ gedrag bij meisjes te ‘genezen’. (AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content