Een slecht gevoel bij je bevalling? Kaart het aan via de actie #genoeggezwegen

© Getty
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Voor de derde keer organiseert GeboorteBeweging de actie #genoeggezwegen. Deze keer roepen ze vrouwen op direct een kaartje te sturen naar de zorgverlener waar ze een negatieve bevalervaring bij opdeden.

Een op de vijf vrouwen heeft te maken met obstetrisch geweld: ze worden mishandeld, gekleineerd of voelen zich gedwongen tijdens hun bevalling. ‘Het heeft niks te maken met hoge verwachtingen of een onrealistisch romantisch beeld van bevallen, zoals vaak gezegd wordt, maar met het schenden van basale mensenrechten. Het gebeurt, elke dag, in talloze bevalkamers door heel het land’, vertelt Marjolein.

De Stichting GeboorteBeweging, die de actie organiseert, geeft deze vrouwen voor de derde keer een podium om hun verhaal te delen. Voorgaande edities gaven honderden vrouwen gehoor aan deze oproep. Vanaf 25 november kan elke vrouw via de website geboorteweging.nl haar eigen ervaring insturen. Op 10 december – Dag van de Mensenrechten – worden alle kaarten door vrijwilligers met de hand geschreven en gestuurd naar praktijken en ziekenhuizen door Nederland en BelgiĆ«. ‘We horen van zorgverleners vaak: “Wat erg, maar gelukkig komt dat bij ons niet voor”‘, zegt Marjolein van Gelderen, voorzitter van GeboorteBeweging. ‘Als ze straks direct post krijgen, kunnen ze dat niet meer zeggen.’

Wil je meer lezen over geboorterechten en over wat je kan doen als zwangere vrouw om te garanderen dat je rechten niet geschonden worden? Lees dan Het onzichtbare geboortetrauma: ‘Alsof bij de bevalling alleen de gezondheid van de baby ertoe doet’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content