Een op vier zwangerschappen eindigt in abortus

© iStock

Een kwart van de zwangerschappen eindigt in een abortus. In Zuid-Amerika is dat zelfs een op drie, blijkt uit een gisteren verschenen rapport in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Dat spreekt over 56 miljoen abortussen per jaar.

De onderzoekers maakten voor de studie gebruik van data van overheden, internationale en nationale onderzoeken. Volgens hun onderzoek waren er in de periode 1990-1994, 50 miljoen abortussen per jaar. In de periode 2010-2014 steeg dat naar 56 miljoen zwangerschappen die elk jaar worden afgebroken.

Kleinere gezinnen

De stijging is vooral te zien in ontwikkelingslanden en kan gedeeltelijk verklaard worden door de bevolkingsgroei. Ook het feit dat in ontwikkelingslanden steeds meer gekozen wordt voor kleinere gezinnen, is een reden voor de stijging van het aantal afgebroken zwangerschappen.

In Latijns-Amerika vinden de meeste abortussen plaats. Een op drie zwangerschappen wordt hier afgebroken, dat is meer dan in welke andere regio ter wereld ook.

In ontwikkelde landen was er een daling tijdens de periode 2010-2014 van 25 naar 14 abortussen per 1000 vrouwen. Enkel West-Europa kende een lichte stijging van het aantal abortussen. De onderzoekers verklaren dit door de toename van het aantal migrantenvrouwen uit onder meer Oost-Europa in West-Europese landen.

Angst

Naar aanleiding van de resultaten roepen onderzoekers en experts van onder meer de WHO en de Verenigde Naties op om meer aandacht te besteden aan anticonceptie.

De studie suggereert echter ook dat de oplossing niet zo eenvoudig is als het beter verspreiden van informatie over anticonceptie en het verbeteren van de toegang tot de bestaande middelen. Veel vrouwen blijken niet te kiezen voor anticonceptie uit angst voor eventuele bijwerkingen, omdat ze zich zo gestigmatiseerd voelen of nog steeds denken dat er slechts een kleine kans is om zwanger te worden. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content