Een op twee Belgen worstelt met mentaal welzijn door coronacrisis

Vooral vrouwen en jongeren hebben het moeilijk. © Getty Images

Op de hoogtepunten van de coronagolven had een op de twee mensen het mentaal lastig. Vooral vrouwen en jongeren kenden moeilijke momenten. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Louvain-la-Neuve.

De twee uniefs bevroegen ruim 6.300 mensen op verschillende momenten tijdens de coronacrisis: drie dagen na de start van de eerste lockdown in maart, in april, tijdens de versoepelingen in juni en tijdens de tweede golf in november. Volgens de onderzoekers is er duidelijk een verband tussen de hevigheid van de corona-epidemie en het mentale welzijn. Dat schrijft Le Soir.

In maart en april liep ongeveer de helft van de respondenten een hoger risico op psychologische problemen. In juni, toen er versoepeld werd, verbeterde dat tot een op de drie. In november steeg dat percentage weer naar 47 procent. Zo’n 27 procent van de mensen voelde zich gedurende de hele coronacrisis relatief ok√© en bereikte nooit drempel van psychologische nood. Daartegenover staat een groep van 17 procent die zich tijdens de vier ondervragingen in voortdurende psychologische nood bevond. Vrouwen en jongeren gaven verhoudingsgewijs vaker mentale problemen aan. Zo is er sprake van gemiddeld 1,85 ‘momenten van nood’ bij vrouwen. Mannen rapporteerden slechts 1,45 ‘moeilijke momenten’,

Leeftijd speelt grote rol

Ook tussen leeftijd en mentaal welzijn is er een duidelijk verband. ‘Hoe jonger, hoe meer momenten van psychologische nood er waren tussen maart en november’, klinkt het in een persbericht van UCLouvain. ‘De jongere groepen hadden twee keer zoveel moeilijke momenten dan de oudere.’

Bij de respondenten jonger dan 14 waren er van maart tot november gemiddeld 2,73 momenten van ernstige mentale moeilijkheden. Bij de groep 15- tot 24-jarigen lag dat iets lager. Gemiddeld rapporteerden zijn 2,24 moeilijke momenten. Bij de oudere groepen daalt het aantal crisismomenten stelselmatig. Een kwart van de problemen is volgens de onderzoekers het gevolg van isolement, gebrek aan sociale ondersteuning en aan activiteiten.

In april gaf 43 procent aan online gekeken te hebben naar informatie over psychologische hulp. De onderzoekers pleiten er in Le Soir voor om het sociale leven te ondersteunen, vooral voor jongeren. De scholen moeten openblijven, vinden ze, en het is wenselijk dat studenten zouden kunnen terugkeren naar de auditoria. En de mogelijkheden tot psychologische hulp zijn mogelijk niet genoeg bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content