Één miljard tegen geweld op vrouwen

Één miljard mensen samen laten dansen tegen geweld tegen vrouwen: dat is het plan van Eve Ensler, auteur van De Vagina Monologen. Ook in België staan een dozijn bijeenkomsten op stapel.

One Billion Rising zal plaatsvinden op 14 februari of V-Day, een symbolische dag tegen geweld tegen vrouwen. Die V staat voor Victory, Valentine en Vagina, en ook wel voor “verontrustend”. Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen immers met geweld te maken. Ook de beschikbare cijfers voor België zijn triest, met acht geregistreerde verkrachtingen per dag en een hoge frequentie van partnergeweld, dat een op de vijf vrouwen treft.

Aanklacht De internationale actiedag is dit jaar aan zijn vijftiende editie toe en werd in 1998 gelanceerd door Eve Ensler, de Amerikaanse schrijfster en feministisch activiste die in 1996 doorbrak met het toneelstuk The Vagina Monologues.

Het stuk was gebaseerd op meer dan tweehonderd interviews met vrouwen en een striemende aanklacht tegen seksueel geweld en de mishandeling van vrouwen. Het ging na de première in New York de wereld rond en verscheen het twee jaar later ook in boekvorm. Het succes leidde eveneens tot de oprichting van de internationale V-Day.

Dansen heelt

Ensler hield deze week een persconferentie in het Europees Parlement in Brussel om haar ambitieuze plannen voor de vijftiende V-Day uit de doeken te doen. One Billion Rising wil immers een miljard mensen op de been brengen – vrouwen én mannen – om samen te dansen tegen geweld tegen vrouwen. Momenteel vinden reeds in 190 landen bijeenkomsten samen. In België wordt op een twaalftal plekken verzameld, van Antwerpen, Leuven en Gent tot Doornik en Namen – een overzicht met de nodige links vindt u onderaan deze tekst.

De keuze voor flashmobs met vooraf in te studeren choreografieën en andere dansevenementen is niet toevallig, zegt An Thys, psychotherapeute en organisator van een dansevenement op de Antwerpse Groenplaats op 14 februari. “Dansen kan een helende werking hebben voor vrouwen die het slachtoffer van fysiek geweld zijn geworden. Slagen en verkrachtingen veroorzaken diepe wonden op lichamelijk en psychologisch vlak. Lichaamsgerichte therapiën zijn vaak noodzakelijk.”

Lijden in stilte Door toedoen van de sociale netwerken – de One Billion Rising-groepen en -evenementen zijn goed vertegenwoordigd op Facebook en Twitter – moet een krachtig signaal tegen geweld tegen vrouwen ontstaan.

Dat is ook nodig, benadrukt Thys: “Veel vrouwen en meisjes zwijgen en lijden in stilte. Omdat ze de dader kennen, omdat ze zich schamen, omdat ze hun baan willen behouden, omdat ze denken zelf schuld aan het gebeuren te hebben, om hun gezin bij elkaar te houden, omdat ze bedreigd worden, of omdat ze het liever vergeten.”

Wim Denolf

One Billion Rising-evenementen in België op 14 oktober:

Antwerpen Groenplaats – 11u

Leuven Tervuursestraat – 13u

Namen Place de l’Universite – 13u

Gent Shopping Center Gent Zuid, Woodrow Wilsonplein – 16u30

Namen Place d’Armes – 17u

Brussel Muntplein – 17u30

Doornik

Grote Markt – 18u

Brussel Beurs – 18u30

Brussel Mirano Continental, Leuvensesteenweg – 19u

Soignies Espace culturel Victor Jara, Place Van Zeeland – 19u

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content