Een hoge functie? Als vrouw maak je minder kans

© iStock

Uit een nieuw Vlaams onderzoek blijkt dat vrouwen die solliciteren voor een hogere job dan hun huidige job, minder kans maken om het plekje in het nemen dan mannen. Deze ongelijke behandeling is volgens de onderzoekers zowel op ethisch als economisch vlak onaanvaardbaar.

Het glazen plafond is geen fabeltje. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen nog steeds een sloophamer nodig hebben om er toch maar door te breken. Het Vlaamse onderzoek, lezen we op deredactie.be, deed de test bij 576 vacatures. Ze reageerden met een identieke sollicitatiebrief van een man en vrouw met een hoger diploma en vijf jaar werkervaring. De verschillen tussen de reacties was initieel relatief gelijk. 26% van de mannen kreeg een positieve reactie, ten opzichte van 25% van de vrouwen. Tot zover geen opmerkelijk resultaat.

Wetgeving

Toen het echter ging om sollicitaties voor jobs op een hoger niveau dan hun huidige job, veranderde er heel wat in de onderzoeksresultaten. 23% meer mannen dan vrouwen kregen een positieve reactie. Mannen hadden zelfs de helft meer kans om uitgenodigd te worden op een gesprek.

“Deze discriminatie kan enkel teruggedreven worden door de kosten ervan te verhogen. In ons land is een moderne en uitgebreide antidiscriminatiewetgeving voorhanden zodat de voornaamste winst lijkt te liggen in een verhoogde opsporing van de ongelijke behandeling. Dit zou kunnen gebeuren op basis van de systematische toepassing van de methode die wij gebruikten in deze studie. Een alternatieve beleidsoptie is het vrijwillig of verplicht anoniem maken van sollicitatieprocedures”, zo zeggen de onderzoekers Ann-Sophie De Pauw (School of Management), Stijn Baert (UG) en Nick Deschacht (KU Leuven).

Geen beterschap in zicht

Een tweede onderzoek toont echter aan dat het glazen plafond ook niet meteen de koffers zal pakken. ‘Aan het huidige tempo zal het meer dan een eeuw duren voor vrouwen in de bedrijfswereld evenveel topplaatsen zullen innemen als mannen’, klinkt het. Hoe hoger je in een bedrijf komt, hoe lager het aantal vrouwen. Van 45% vrouwelijke werknemers op het laagste niveau tot 17% aan de toplaag, voor jobs als CEO en CFO.

Tijdens deze studie namen de onderzoekers 118 bedrijven onder de loep. De 30.000 werknemers werden aan een vragenlijst onderworpen. Vrouwen gaven aan drie keer zo veel aan als mannen dat ze een bepaalde promotie of opdracht niet hadden gekregen omwille van hun geslacht. Een belangrijke factor is hier ook het netwerken, of het gebrek eraan. Vrouwen in hoge functies netwerken veel met andere vrouwen, maar net omdat mannen meer hogere functies innemen zouden ze dus meer met mannen moeten netwerken. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content