Een betere wereld als kerstcadeau: deze Belgische goede doelen kan je steunen

Deelnemers van de Pride 'Regenbogenparade' in Wenen. © Lisi Niesner

Van wandelen met asielhonden tot kansarme jongeren een kans geven in het onderwijs, soms is het beste cadeau niet eentje voor jezelf. Knack Weekend.be somt voor u een aantal goede doelen op.

Holebi’s en transgenders worden niet door iedereen aanvaard, ook al staat in de wet dat je niet mag discrimineren. In het dagelijkse leven krijgen ze nog steeds te maken met pesterijen en homo- of transfobie. Çavaria komt op voor de rechten van alle homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders in alle aspecten van het dagelijkse leven.

LUNA streeft naar kwaliteitsvolle abortushulpverlening in Vlaanderen. Daarbij staat de beslissing van de vrouw centraal. LUNA coördineert de werking van de abortuscentra, biedt ze alle mogelijke middelen ter ondersteuning van hun werking en versterkt de onderlinge solidariteit. Verder volgt de vereniging kritisch het maatschappelijk denken over abortus en profileert zich naar de beleidsmakers, media en de publieke opinie als spreekbuis omtrent abortus.

Een betere wereld als kerstcadeau: deze Belgische goede doelen kan je steunen
© REUTERS

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Ze doen dit met een dertigtal lid-organisaties en heel wat vrijwilligers. Samen werken ze aan kwalitatieve opvang en zijn ze actief rond integratie. Vluchtelingenwerk Vlaanderen ondersteunt iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat.

Leren leven met het verlies van iemand van wie je houdt is heel moeilijk. Je bent niet alleen verdrietig, maar misschien ook boos, beschaamd of eenzaam. En het is niet simpel om erover te praten. Werkgroep Verder heeft als missie de opvang van nabestaanden te verbeteren en het thema ‘rouwen na zelfdoding’ bespreekbaar te maken in onze samenleving.

Een betere wereld als kerstcadeau: deze Belgische goede doelen kan je steunen
© Fred Debrock

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen die kinderen met een moeilijke thuissituatie of volwassenen met een beperking voor korte of lange tijd willen opvangen in hun gezin.

Mucoviscidose is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in België. Elke dag moeten meer dan 1.400 kinderen, jongeren en volwassenen met muco zich intensief behandelen tegen het taaie slijm dat hun ademhaling en spijsvertering blokkeert. De Mucovereniging ijvert ervoor dat alle patiënten toegang krijgen tot de beste zorgen.

Een betere wereld als kerstcadeau: deze Belgische goede doelen kan je steunen
© Getty Images

Origineel cadeau: geef iemand die je graag ziet een abonnement van het Dierenasiel Gent cadeau. Op die manier help je de werking van het centrum. En je kan samen met je partner wekelijks gaan wandelen met een van de honden. Zo breng je samen tijd door en help je de dieren.

VZW ISG wil incest, grensoverschrijdend en seksueel misbruik bespreekbaar maken in een breed maatschappelijk draagvlak, door een stem te geven aan slachtoffers en zowel preventief als herstellend te werken. Via lotgenotencontacten bieden ze de mogelijkheid om actief te werken aan de verwerking en de gevolgen van het misbruik.

Educatie in de gevangenis zorgt ervoor dat gedetineerden tijdens hun detentie kunnen groeien en zich succesvol kunnen voorbereiden op hun re-integratie. Klasbak is de Belgische afdeling van de European Prison Education Association, een netwerkorganisatie van professionals die bezig zijn met educatie binnen de gevangenismuren.

De wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde doen onderzoek en staan in voor dienstverlening onder de vorm van reisadvies, vaccinaties en medische zorg op maat van elke individuele patiënt, dat als basis dient voor de voortdurend research naar ingevoerde tropische ziekten, hiv en soa’s.

Een betere wereld als kerstcadeau: deze Belgische goede doelen kan je steunen
© Belga

S-Plus is een socio-culturele seniorenvereniging. De vrijwilligers die voorlezen zijn een aanspreekpunt voor de rusthuisbewoner. Regelmatig vangen zij iets op: een kleine wens, een grote droom. Met ‘hartenwens’ geven ze jaarlijks senioren de kans hun wens in vervulling te laten gaan.

vzw Boeren op een Kruispunt is een hulporganisatie voor boeren en tuinders in nood. Ze gaan gratis naar het bedrijf, en zoeken haalbare oplossingen binnen de mogelijkheden. Naast de praktische oplossingen investeren ze ook in geestelijke gezondheidszorg.

ANBN gaat als patiënten- en familievereniging samen op weg naar herstel bij eetstoornissen. Zo willen ze een hand reiken naar de zovele vrouwen én mannen die vandaag de dag met een eetstoornis kampen.

Een betere wereld als kerstcadeau: deze Belgische goede doelen kan je steunen
© Getty Images/iStockphoto

Kat Zoekt Thuis werd opgericht door een aantal gepassioneerde mensen die zich bekommerden over het lot van zwerfkatten. Er zijn ongeveer 20 opvanggezinnen actief die samen jaarlijks ongeveer een 400-tal zwerfkatten opvangen en herplaatsen. Bij Kat Zoekt Thuis vzw is elke kat van belang: ze sparen kosten noch moeite en hanteren een no-kill beleid (katten worden enkel ingeslapen bij ondraaglijke pijn zonder kans op genezing).

PEP

Rihab Hajjaji is een Antwerpse van Marokkaanse afkomst. Projectmanager bij IBM. En ze lanceerde onlangs PEP, een vzw die de onderwijsgelijkheid van kansarme jongeren wil bevorderen. Naast coachingsessies door in totaal 120 rolmodellen, zet PEP in op campagnes die jongeren en ouders informeren over ons complexe onderwijssysteem, hun rechten en plichten en de jobmarkt.

Centrum Ouders komt op voor de belangen voor ouders in een (v)echtscheiding en bekijkt de omgangsregeling van de kinderen. Ze voorzien advies en emotionele steun en streven naar een betere behandeling van omgangsregelingen. Justitie handelt vaak in het belang van 1 ouder, waardoor de andere ouder en het kind nauwelijks rechten hebben. Dit leidt tot veel ellende, depressies, ruzies, ouderverstoting, financiële problemen…Jaarlijks zijn er veel familiedrama’s die voorkomen kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content