Een aangepaste bh voor het lopen

Een aangepaste bh kan de bewegingen van de borsten in alle richtingen beperken.

Borsten hebben geen spierweefsel. Je kan ze dus niet verstevigen door te trainen. Ze worden op hun plaats gehouden door de huid en door bindweefselstructuren die verankerd zitten in de borstspieren. Hun natuurlijke steun is grotendeels afhankelijk van de stevigheid van deze ligamenten, en die kan je ook niet trainen. Onder meer bij lopen, paardrijden en springen, gaan de borsten door hun gewicht omhoog en omlaag en rekken de bindweefselstructuren uit. Hoe groter hun omvang, hoe groter de krachten die op de ligamenten worden uitgeoefend.

Om die kans tot een minimum te herleiden, is het aangewezen om te sporten met een aangepaste beha. Die kan de bewegingen van de borsten in alle richtingen met 45% beperken tot minder dan 2 centimeter. Ook de pijnklachten nemen af.

Koop de beha bij voorkeur in een gespecialiseerde sportwinkel en kies er een die past bij het type sport dat je beoefent. Materiaal, vormgeving en afwerking zijn van belang. Zo is een goede sportbeha vervaardigd uit stevig, niet-elastisch materiaal met zweetabsorberende eigenschappen. Er mogen geen naden zitten aan de binnenkant, omdat die de huid van de borsten kunnen beschadigen. De beha moet strak zitten, mag niet verschuiven en nergens schuren. Ten slotte moet hij makkelijk te wassen zijn. M.F.

Bodytalk nr 18 .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content