Edelkoort blikt terug

Trendwatcher Li Edelkoort blikt terug met een tentoonstelling in Eindhoven.

Is het maar een indruk, of liggen trendwatchers echt onder vuur dezer dagen? Ongebreideld consumeren is in deze crisistijden immers niet erg hip, en het zijn toch de trendvoorspellers die ons wekelijks een nieuwe lifestyle aansmeren?

Wie de trends alvast niet uit haar duim zuigt, is Li Edelkoort. Time Magazine noemde de Nederlandse trendwatcher al in 2003 een van ’s werelds 25 meest invloedrijke mensen in de modesector, maar ook in andere sectoren eten marketeers, productontwikkelaars en vormgevers uit haar hand. Haar bureau Trend Union organiseert audiovisuele presentaties, geeft trendboeken en bladen uit en adviseert bedrijven over de hele wereld.

In Eindhoven, waar Edelkoort zowel de Design Academy als het Designhuis leidt, doet de trendguru deze maand iets dat we van haar niet gewoon zijn: terugblikken. Ze presenteert er vanaf 26 maart namelijk de tentoonstelling Archeologie van de Toekomst, over de meest invloedrijke tendensen van de voorbije twintig jaar – en dus meteen ook over Edelkoorts eigen werk al die tijd.

Indien u meent dat trends veelal uit gebakken lucht en goedklinkende buzzwoorden bestaan, raden we dan ook graag de uitstap naar Eindhoven aan. Slechts weinigen kunnen immers een coherent verhaal vertellen aan de hand van teksten, foto’s, kleding, design en video- en audiofragmenten zoals Edelkoort dat kan. Meestal hebben haar presentaties echter een hoog futuristisch gehalte. Benieuwd of de nostalgie hier de overhand neemt.

Wim Denolf

Archeologie van de toekomst, 26 maart tot 31 mei in het Designhuis, Stadhuisplein 3, 5611 EM Eindhoven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content