Economische afhankelijkheid werkt overspel in de hand

© iStock

Christin Munsch, een sociologe aan de Universiteit van Connecticut, deed onderzoek naar het verband tussen economische afhankelijkheid en trouw in een liefdesrelatie. En wat blijkt? Hoe meer iemand economisch afhankelijk is van de partner, hoe groter de kans dat hij of zij ontrouw is.

Economische ongelijkheid in een relatie bevordert overspel. Dat blijkt uit het onderzoek van Christin Munsch. “Je zou denken dat de mensen niet snel de hand bijten die hen voedt, om het zo te zeggen. Maar dat is niet wat mijn onderzoek laat zien. Integendeel zelfs, de resultaten geven aan dat mensen zich graag relatief gelijk willen voelen in hun relatie.” Die rijke zakenmannen in New York die hun vrouwen bonussen uitkeren als ze braaf hebben gewerkt in het huishouden, kunnen dus maar beter op hun tellen passen.

De ontrouw is voor een minder goed verdienende man een manier om zijn bedreigde mannelijkheid te herstellen.

Scheve schaats

Munsch analyseerde gegevens over meer dan 2750 getrouwde mannen en vrouwen van 18 tot 32 jaar oud. Hoe belangrijker hun rol als broodwinner was, hoe kleiner de kans dat ze een scheve schaats reden, stelde ze vast. Bij afhankelijke mannen ligt die kans op ontrouw hoger dan bij vrouwen. De ontrouw is voor de man een manier om zijn bedreigde mannelijkheid te herstellen, zegt Munsch. “Als mannen niet de belangrijkste broodwinner zijn, zoals dat cultureel verwacht wordt, zien ze dat als een bedreiging van hun mannelijkheid. Met buitenechtelijke seks vertonen ze gedrag dat cultureel met mannelijkheid wordt geassocieerd.” Tegelijk kunnen ze via de ontrouw afstand nemen van hun beter verdienende echtgenote.

Helemaal afhankelijk

Bij mannen zag Munsch nog iets bijzonders. Ze zijn het minst geneigd tot ontrouw als ze 70 % van het gezinsinkomen binnenbrengen. Maar is hun aandeel in het inkomen groter, dan verhoogt de kans op overspel weer. “Deze mannen zijn er zich van bewust dat hun vrouw helemaal afhankelijk is van hen en hen daarom niet zullen verlaten, zelfs niet als ze haar bedriegen”, zegt Munsch. “Het kan ook zijn dat ze op zoek zijn naar een partner die economisch meer bijdraagt in de relatie.”

Vrouwelijke kostwinners minimaliseren hun eigen verdiensten, tonen bovenmatig respect voor hun man en gaan nog meer huishoudelijke taken doen.

Vaker angst en slapeloosheid

Vrouwelijke broodwinners mogen dan meer geneigd zijn tot echtelijke trouw, dat betekent niet altijd dat ze goed in hun vel zitten. “Uit eerder onderzoek blijkt dat vrouwen die de belangrijkste broodwinner zijn, zich er zeer goed van bewust zijn dat ze afwijken van de culturele verwachtingspatronen die mannen gelijkschakelen met broodwinning. Daarom zie je bij deze vrouwen vaker angst en slapeloosheid en vertonen ze wat sociologen noemen deviant neutraliserend gedrag.” Ze minimaliseren hun eigen verdiensten, tonen bovenmatig respect voor hun man en gaan nog meer huishoudelijke taken doen.

Munsch’ studie verschijnt deze maand in het American Sociological Review.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content