Duurzame ontwerpen op Ekomotiv 1.0

Duurzaam leven staat in de kijker op de expo ‘Ekomotiv 1.0’ in de Gentse Vooruit.

Duurzaam leven staat al lang niet meer synoniem voor geitenwollen sokken. De vzw Kowboy Kaos ging op zoek naar en vond heel wat sterke projecten en initiatieven, originele ontwerpers en knappe koppen die ecologisch verantwoord te werk gaan. De meest toonaangevenden stellen hun modeaccessoires, meubelen, verlichting, juwelen of textiel nog tot 21 maart voor in de Vooruit tijdens de expo ‘Ekomotiv 1.0’. Naast de tentoonstelling vinden er ook lezingen en workshops plaats. Vlaams minister Freya Van den Bossche (Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie) leidt vanavond het evenement in.

Van afdanker tot hip meubelstuk

Het project ‘Ekomotiv 1.0’ is het resultaat van een samenwerking tussen de Kringwinkel van de Vlaamse Ardennen en vzw Kowboy Kaos. Zij onderzochten hoe ze van afgedankt meubilair duurzame producten konden maken. Dat onderzoek leidde tot een pilootproject met een aantal meubelontwerpen die gemakkelijk kunnen gereproduceerd worden. Voor de uitvoering werkten ze samen met enkele ontwerpers als Miel Cardinael, Sven Goemaere en Naomi Batache. Tijdens ‘Ekomotiv 1.0’ kan het grote publiek kennis maken met de prototypes en de productiemodellen van de hippe afdankers.

Vlaams minister Freya Van den Bossche, die vanavond de officiële opening inleidt, draagt het project een warm hart toe: “Iedereen vaart wel bij dit project. De werknemers van de beschutte en sociale werkplaatsen die hun tanden kunnen zetten in een boeiende taak. Maar ook de vele mensen die met een gerecycleerd meubel een origineel stuk in huis halen, waarmee ze tegelijk een positieve bijdrage leveren aan het milieu”.

Aïsa Knockaert

Ekomotiv 1.0 – nog tot en met 21 maart in kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

De tentoonstelling en shops zijn iedere dag te bezoeken van 14u tot 22u.
Op 16 en 17 maart vinden er workshops en lezingen plaats van 14u tot 18u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content