Dumpster divers willen de verspilling van voedsel en andere waren tegengaan

© Getty Images/iStockphoto

Dumpster diving, in containers op zoek gaan naar weggegooide goederen en die hergebruiken, is absoluut geen exclusieve zwerversactiviteit. Criminologiestudente Leyla Altmiskara (UGent) dook voor haar masterscriptie onder bij Vlaamse dumpster divers en wil daarmee de problematiek rond voedselverspilling onder de aandacht brengen.

Dumpster diven op privéterrein, zoals bijvoorbeeld de parking van een grootwarenhuis, is illegaal in België. Bovendien dreigen ook misdrijven, zoals inbraak of bendevorming, maar het gros van de dumpster divers heeft volgens Altmiskara hoegenaamd geen criminele intenties.

Uit een gesprek met tien “skippers” in Vlaanderen, vijf van hen waren studenten en maar één iemand was een kraker, blijkt een principiële overtuiging doorslaggevend. “Door te dumpster diven willen zij de verspilling van voedsel en andere waren tegengaan”, zegt de criminologe en sociaal werkster. “Voor andere divers zijn de volle containers die ze steeds terugvinden een motiverende factor om te blijven skippen. Die volle containers confronteren hen met het idee dat de hele voedingsindustrie absurd in elkaar zit.”

Het geeft een goed gevoel

Ook sociale motieven zijn belangrijk, zoals het organiseren of sponsoren van volkskeukens of sensibiliserende activiteiten met de gevonden goederen. Financiële overwegingen zijn eerder een bijzaak, soms mooi meegenomen, bleek uit de steekproef. Een psychologisch effect speelt eveneens een rol, het geeft hen een goed gevoel of ze vinden het spannend.

Dumpster divers hebben ook een aantal overeenkomstige werkwijzen, zoals het proper achterlaten van containers en selectief zijn in wat meegenomen wordt. Het gezondheidsaspect in de keuze van voedingsmiddelen of de beslissing om ook vlees uit containers te halen, verschilt wel onderling.

Ongevaarlijk

In de praktijk blijken dumpster divers zich weinig voor te bereiden, de helft werd al eens betrapt, maar niemand zegt in dat geval weerstand te bieden. Er is ook geen angst voor camera’s, eigenlijk zien dumpster divers hun activiteit als ongevaarlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content