Drie vrouwen willen veroordeeld worden omdat ze abortuswet schenden

© Facebook

Drie Noord-Ierse vrouwen van respectabele leeftijd hebben zichzelf aangegeven bij de politie van Londonderry omdat ze de strenge abortuswetgeving zouden hebben geschonden. Dat zegt BBC.

Colette Devlin, Kitty O’Kane en Diana King zijn respectievelijk 68, 69 en 71 jaar oud, maar dat weerhield de dames niet zichzelf aan te geven bij de politie omdat ze een misdaad hadden begaan. De vrouwen vertelden de politie dat ze abortuspillen op hun adres lieten leveren voor vrouwen die dat zelf niet durfden.

Vorige maand nog werd in het land een 21 jaar oude vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf nadat ze een miskraam kreeg door online bestelde abortuspillen. Goretti Horgan van de Alliance for Choice, is hard voor de autoriteiten: “De wet wordt dagelijks geschonden, maar de politie wilt geen activisten op processen zien. Ze willen niemand arresteren, behalve de geïsoleerde, kwetsbare vrouwen.”

“Hypocriete houding”

Het drietal klaagt met hun actie de onwerkbaarheid van de wet aan en hypocrisie van de staat aan. “Als de politie één vrouw wil criminaliseren voor een misdaad die heel wat onder ons ook hebben begaan, kan er geen uitzondering gemaakt worden: wij moeten ook gearresteerd worden.”

De vrouwen werden wel ondervraagd, maar daarna weer vrijgelaten.

“De gevangenissen zouden vol zitten als de wet correct werd toegepast. Er zullen altijd vrouwen zijn die abortus plegen. Zorg er dan toch voor dat ze het veilig en legaal kunnen doen.” (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content