Doorbreek de cirkel: neem deel aan het body image debat van Knackweekend

© iStock

Schrijf je in voor de Knack Debatavond over het thema Body Image. Knack Weekend praat met auteurs Anke Wauters en Sabine Peeters over de maatschappelijke druk op ons uiterlijk

Ons lichaam, we kunnen er letterlijk en figuurlijk niet aan ontsnappen. Wat als een vertrouwde cocon zou moeten aanvoelen, is voor heel wat mensen, man of vrouw, een keurslijf geworden dat steeds strakker aangesnoerd wordt. Een beetje smaller, een beetje voluptueuzer, wat strakker of wat egaler. We bezwijken onder de druk die ons niet alleen door de maatschappij, maar ook door onszelf wordt opgelegd, en we veroordelen anderen die zich weigeren te conformeren.

“Als ìk zo’n neus zou hebben had ik die knobbel laten wegnemen”

“Wat een pens, en dan durft hij nog aan te schuiven voor een pak frieten ook”

“Is ze haar zwangerschapskilo’s nog steeds niet kwijt?”

“Kijk die benen, ze heeft sowieso een eetstoornis”

Body shaming is een beest dat altijd bestaan heeft, maar pas recent een naam heeft gekregen in de populaire cultuur. Auteurs en ervaringsdeskundigen Anke Wauters (‘Dik.Lelijk.Wijf.’) en Sabine Peeters (‘Lief voor mijn lijf‘) gaan dit monster te lijf in een open gesprek met Knackweekend.be coördinator Katrin Swartenbroux. Hoe lelijk zijn schoonheidsidealen? Hoe wapen je jezelf tegen kritiek van buitenaf? En vooral: hoe zorgen we ervoor dat we ons lichaam leren loslaten, en tegelijk omarmen?

Neem deel aan de conversatie op donderdag 1 december om 20h in Het Pand van Universiteit Gent en schrijf je hier in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content