Dit was De Invasie van Gent

© De Invasie

Voor het eerst trok De Invasie ook ten strijde in Gent.

De Invasie is al enkele jaren in België op veroveringstocht met jong talent uit heel wat creatieve disciplines. Voor het eerst werd er ook ten strijde getrokken in Gent met een stadsparcours en een groot evenement in KASK/School of Arts. Tijdens het afsluitende weekendevenement – dat volledig gratis was – stelden 70 jonge ontwerpers hun creaties tentoon en te koop. Naast kijken en kopen, kon u ook proeven van zelfgemaakte streekbieren en ‘Haute Confiture’.

Strenge selectie

De Strijders die hun kledij, juwelen of andere accessoires tentoon stelden, werden geselecteerd door een zevenkoppige jury die de items heel streng beoordeelden. Zo worden Strijders geëvalueerd na hun tweede deelname en mogen ze maximum vijf keer deelnemen. Jasmijn Verlinden is journaliste en is voor de derde keer jurylid bij De Invasie. Ze specialiseert zich in mode en meubelontwerp.

“Ik bezoek voor mijn werk veel beurzen en ik reis vaak. Ik stel me dus vraag: ken ik dit al? Verder oordeel ik gevoelsmatig en let ik op de verhouding prijs/kwaliteit. De Invasie is niet bedoeld voor iedere crea-bea die thuis wat prutst en knutselt. Er moet een degelijk waarde inzitten. Soms voel ik dat, soms niet.”

KASK

Het slotevenement vond plaats in KASK/School of Arts in Gent, een broeinest van kwaliteit, creativiteit en artistieke vernieuwing. Naast de geselecteerde Strijders, hebben ook de designopleidingen van de school zich in de kijker gezet met lezingen, filmvoorstellingen en concerten.

Ontspannen kon in de Black Lounge waar er een fotoreportage van Jan Cnudde werd tentoongesteld die bekende en gekende Gentenaars voor de lens heeft gezet. Hier kon er ook gesmuld worden in het Koffielab.

Ten slotte werd er gefeest in The Black Balloon room. Sarah Bos en Cleo Baele vormen samen Black Balloon en zijn de eerste oud-strijders van De Invasie. Hun selectie Strijders bestond uit jonge fotografen, stylisten, interieurontwerpers, grafici en filmmakers die een rock’n’roll feestje bouwden in nouveau chique stijl.

‘Trots op zo’n initiatieven’

Het was de eerste keer dat De Invasie Gent veroverde en iedereen is het erover eens dat het een enorm succes is geweest. Ook Matthias De Clercq, eerste schepen van stad Gent, is trots op evenementen zoals de Invasie. “We profileren ons uitdrukkelijk als een stad van kennis en cultuur. Evenementen zoals het Filmfestival, Gent Jazz of De Invasie dragen bij tot dat succes en daar mogen we best trots op zijn. Natuurlijk is creativiteit alleen niet genoeg, het idee moet ook verwezenlijkt worden. Vandaar dat we de slaagkansen van starters willen verhogen want startende ondernemingen geven zuurstof aan de lokale economie.” (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content