Dit is de houdbaarheidsdatum van uw huisraad

© iStock

Wanneer een bepaald product in ons huishouden “op” of “leeg” is vervangen we het meteen, maar wat met items die wel een houdbaarheidsdatum hebben, maar daarom niet stoppen met functioneel zijn?

Afwasspons: 1 maand

Natuurlijk is de levensverwachting van een spons afhankelijk van de hoeveelheid vette, afschuurbare oppervlakken hij in zijn korte bestaan al tegengekomen is. Is hij nog maar moeilijk uit te spoelen? Zitten er onuitwasbare vlekken op? Ruikt hij vreemd? Vuilbak in, zelfs al heb je hem nog maar een week.

Kruiden: 1 jaar

Gedroogde kruiden en specerijen verliezen na een tijdje hun smaak, zeker als ze aan lucht blootgesteld worden. Een snelle truc om te weten of je kruiden nog .. euh.. kruidig zijn is eens goed ruiken: hoe minder geur, hoe minder smaak.

Snijplanken: zolang ze geen barsten vertonen

Snijplanken, zeker de houten varianten, zijn broeihaarden voor bacteriën. Deze planken vertonen immers inkervingen en barsten waar bacteriën maar al te graag in nestelen. Plastic snijplanken kunnen in de vaatwasser en zullen dus doorgaans schoner zijn dan hun houten collega’s, maar in principe zouden alle snijplanken dus onmiddellijk na gebruik gewassen en gedroogd moeten worden.

Luchtfilters: 3-4 maanden

Wanneer je koude/warmeluchtsysteem vreemde geluiden maakt of minder goed werkt dan vroeger dan is de kans groot dat je filter verstopt zit en vervangen moet worden. Hou altijd extra filters achter de hand: er zelf eentje vervangen kost immers minder moeite dan een klusjesman bellen omdat het systeem verbrand is.

Cosmetica: 3 maanden tot 2 jaar

Jup, ook in je make-up kunnen er bacteriën groeien, zeker in je vloeibare cosmetica. Vervang een mascara dus om de drie maanden, foundations en eyeliner kunnen ongeveer een jaar mee en poeders mogen zo’n twee jaar in je beautycase blijven zitten. Het weggooien van je favoriete spulletjes kan pijn doen, dat weten we uit ervaring, maar besef dat agressieve huidinfecties nooit “het nieuwe contouring” zullen worden

Tandenborstel:2-3 maanden

Als de haartjes van je tandenborstel plots veranderd zijn in weerhaken of pluizige nietsnutten dan is het tijd om een nieuwe te kopen (maar ook wel teken dat je te hard poetst!) Sowieso vervang je je tandenborstel best elke twee maanden, maar vergeet ook geen nieuw exemplaar te kopen wanneer je net ziek bent geweest, anders bied je de bacteriën een gratis retourtje aan.

Handdoeken: 2 jaar Het is van vitaal belang dat je handdoeken minstens wekelijks gewassen worden en ze in een rotatiesysteem zitten waarin je toch om de dag een vers exemplaar uit de kast kan halen. (Handdoekjes die je voor je gezicht gebruikt vervang je best dagelijks.) Maar zelfs als je je handdoeken om de drie dagen in een sopje gooit, mag je jezelf na twee jaar een nieuw setje aanschaffen.

Kussens: 2 jaar

Ook je kussens – die hopelijk eveneens af en toe de binnenkant van je wasmachine zien- moeten om de twee jaar verplaatst worden. Het zijn immers broeinesten voor bacteriën, huisstofmijt en dode huidcellen. Bah.

Matras: 5-10 jaar

Je matras ieder jaar omkeren kan een positief effect hebben op de levensduur (van je matras, welteverstaan), maar het is toch wijselijk om na een aantal jaren uit te kijken naar een nieuwe beddenbodem. Zeker mensen die last hebben van huisstofallergie doen er goed aan om na vijf jaar een fris exemplaar aan te schaffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content