Dit is de beste soundtrack voor gefocust werken

Open kantoorruimtes winnen nog steeds aan populariteit, hoewel al meermaals bewezen werd dat ze geen vruchten afwerpen voor je concentratievermogen. Dankzij deze playlists herwin je echter algauw je focus!

Allemaal heel erg leuk, een open kantoorruimte waar je iedereen ziet en waar je tien keer per dag moet bedanken voor nóg een kop koffie, maar voor je concentratie is het net iets minder. Onderzoekers hebben echter misschien wel een manier gevonden om je focus beter te bewaren.

Geen muziek

De sleutel zit ‘m in het vinden van een maskerend geluid dat de afleidingen vervlakt. Daarbij kiezen voor muziek zal niet werken, want die is doorgaans te ritmisch en muzikale patronen zijn niet synchroon met het grillige karakter van kantoorgeluiden. Daardoor zullen bepaalde afleidingen wel nog door de beats heen sijpelen. Bovendien raak je misschien net extra afgeleid als je favoriete zomerhit plots passeert in je playlist.

Geen stilte

Geen muziek dus, maar werkt absolute stilte dan beter? Niet bepaald, volgens een studie: lichte omgevingsgeluiden blijken de concentratie te verhogen. Onder die ‘lichte omgevingsgeluiden’ verstonden de onderzoekers evenwel geen vloekende en op zijn computer rammende collega vlak naast je. Een kleinschalig onderzoek toonde bijvoorbeeld al aan dat white noise (een mechanisch gecreëerde constante ruis) behoorlijk effectief was.

Wél natuur

Na muziek is dus ook complete stilte nefast voor je concentratie. Wat werkt er dan wel voor iemand die niet continu geruis wil horen? Wel, verschillende onderzoeken hebben al de positieve invloed van natuurgeluiden op het concentratievermogen aangetoond. De geluiden vanop bijvoorbeeld de Engelse countryside met op de achtergrond vogelgekwetter en hinnikende pony’s is namelijk onvoorspelbaar genoeg om zelf geen afleiding te vormen en de andere afleidingen onderuit te halen.

Gelukkig zijn er tal van mensen die het rustgevend effect van natuurgeluiden al langer dan vandaag kennen en hebben zij al verschillende playlists op Spotify aangemaakt. Erg handig, tot er een blok reclame komt uiteraard.

Uw redactrice testte tijdens het schrijven van dit artikel een opname uit van een lustig stromend beekje uit en raakte maar vijf keer afgeleid. (Ja, dat is voor deze redactrice een behoorlijke vooruitgang.) Test het vooral zelf uit!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content