Dien sneller klacht in tegen seksueel geweld en seksisme via een app

© Getty Images/iStockphoto

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) lanceert deze zomer een app die tot meer meldingen voor overtreding van de antiseksismewet moet leiden. Er komt ook een sensibiliseringscampagne.

Uit cijfers in De Morgen blijkt dat er in een jaar tijd slechts 25 klachten werden ingediend in het kader van de antiseksismewet. Die kwam er na een ophefmakende reportage over seksisme in de Brusselse straten.

De wet, een stokpaardje van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), blijft goeddeels onbekend bij het brede publiek. Sleurs wil daarom nog voor de zomer met een sensibiliseringscampagne komen. Die moet slachtoffers aanmoedigen om aangifte te doen van overtredingen, maar ook in bredere zin bekendmaken welke handelingen strafbaar zijn.

In de zomer komt er ook een app, waarmee slachtoffers onmiddellijk een klacht kunnen indienen. “De toepassing wordt vergelijkbaar met die tegen homofoob geweld, die in 2013 werd gelanceerd”, is te horen bij het kabinet van de staatssecretaris. De ‘Bashing’-app was drie jaar geleden een succes, met driehonderd meldingen in de eerste zes maanden. Intussen is de toepassing echter al niet meer beschikbaar.

“Een team van experts is ook volop bezig met een evaluatie van de wetgeving rond discriminatie en racisme”, stelt het kabinet. “Als die analyse rond is zal de antiseksismewet tegen het licht worden gehouden en mogelijk bijgestuurd. We mogen echter niet te snel handelen en dezelfde fout maken als in 2014, toen snel-snel een wet werd geschreven naar aanleiding van een reportage.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content