Dieethype bij elite in Noord-Korea: crystal meth

© iStock

Rijke vrouwen in Noord-Korea hebben een – op zijn zachtst gezegd – opmerkelijke manier gevonden om te diëten. Voor alle duidelijkheid: wij raden deze methode helemaal niet aan.

Noord-Koreaanse welgestelde vrouwen van politici en handelaars die willen afvallen, grijpen steeds vaker naar crystal meth. De drug onderdrukt namelijk het hongergevoel en houdt je toch alert, waardoor ze het zien als een handig hulmiddel. Hun mannen, doorgaans de hooggeplaatste veelverdieners die de wet moeten handhaven, knijpen een oogje dicht.

Epidemie

Niet alleen vrouwen die enkele kilo’s kwijt willen, zijn verslaafd aan crystal meth, want sommige bronnen spreken van een ware epidemie in Noord-Korea. Een onderzoek stelt zelfs dat 40 tot 50 % van de bevolking in de Noordwestelijke regio van het land verslaafd zou zijn aan de drug. Nochtans wordt de druk opgevoerd vanuit China, dat een ware war on drugs voert. Vooral aan de grens tussen de twee landen liepen recent al enkele strafcampagnes, maar die hebben het aantal verslaafden niet kunnen terugschroeven. “Dat komt doordat alle kaderleden en officials zelf met verslaafden zitten thuis. Zij knijpen een oogje toe om hun vrouwen te beschermen,” vertelt een bron in de Daily NK.

“Crystal meth gebruiken is in het Noorden van het land niets schokkend meer.”

Kostelijke zaak

Dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen, want crystal meth is bijzonder verslavend en mensen moeten geld zoeken om hun verslaving te financieren. Het goedje wordt verhandeld aan 150 RMB (22 euro) per gram, wat verslaafden op een dag opgebruiken. Vrouwen vragen dat geld aan hun mannen.”Crystal meth gebruiken is in het Noorden van het land niets schokkend meer en de ambtenaren staan het toe omdat ze hun vrouwen graag mager zien,” licht de bron toe. Er zijn evenwel ook al verhalen in de omloop van vrouwen die bij hun dealers gaan inwonen om zeker te zijn van hun aanvoer aan drugs.

Op dieet tijdens voedseltekort

De ‘dieettrend’ roept wrange gevoelens op, en niet alleen omdat crystal meth zo verslavend is. Gewone burgers merken op dat “een gewone persoon geen tijd, laat staan de kans heeft om te verdikken door de verplichte arbeidsmobilisaties en het tekort aan voedsel. De kaderleden zouden het voedsel beter delen, dan zouden ze het niet allemaal alleen opeten en vooral niet vet worden.”

(EK via Vice)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content