Diamantmuseum presenteert topstuk

Diamante art-nouveaubroche is laatste aanwinst van het Antwerpse Diamantmuseum.

Het Diamantmuseum stelt zijn laatste nieuwe aankoop voor. Het gaat om een art – nouveaubroche, die ook als collier gedragen kan worden. Het museum kocht het stuk al in het voorjaar van 2009 bij het Antwerpse juwelenhuis Ruys, maar geeft er in het kader van de tentoonstelling ‘TOPSTUK in de kijker: Een art-nouveaujuweel met Antwerpse roots’ nu pas ruchtbaarheid aan.

Het juweel is bezet met een roosgeslepen diamant. En het is met zekerheid een authentiek stuk van het huis Ruys. Het dateert van het einde van de 19e eeuw, wat het speciaal maakt. Diamantjuwelen uit die tijd zijn namelijk eerder zeldzaam, omdat andere edelstenen zoals opaal en maansteen toen populairder waren. Het juweel past perfect in het ‘BriljAntwerps verhaal’ wat het museum zo volledig mogelijk wil reconstrueren.

Juwelenhuis Ruys is in 1854 opgericht en staat vooral bekend om zijn zilverwerk . Al is er tijdens de opeenvolgende generaties ook een niet onbelangrijke hoeveelheid diamantjuwelen ontworpen en verkocht.

Tijdens de minitentoonstelling ‘TOPSTUK in de kijker: een art-nouveaujuweel met Antwerpse roots’ presenteert het Diamantmuseum zijn nieuwe aanwinst samen met een belichting van het juwelenhuis Ruys met exclusieve foto’s en juwelen van hun stempel.

Hanne Vandevoorde

Praktisch: ‘TOPSTUK in de kijker: Een art-nouveaujuweel met Antwerpse roots’, van 18 februari tot 22 juni 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content