Deze vijf femoji’s hadden al lang moeten bestaan

© Eline Van Hooydonck

Hoewel Apple zijn uiterste best doet om te blijven vernieuwen, is er nog veel werk aan de winkel. Wij zijn begaan met het lot van de moderne vrouw, en staken een handje toe bij het ontwerpen van vijf nieuwe femoji’s.

Waar dat nodig is vraagt u? Eerder dit jaar was er de eggplant-gate, waarin de aubergine-emoji als fallussymbool aan de schandpaal werd genageld door Instagram. Toch zijn er, als je er bij nadenkt, geen alternatieven voor het vrouwelijk geslachtsorgaan te vinden in de reeks Japanse ideogrammen. Af en toe wordt de pastelkleurige perzik gebruikt als knipoog, maar verder gaat het niet.Voor meisjes is de keuze beperkt als je vunzige woordenschat met pixels wil verhullen en ben je verplicht je fantasie te gebruiken.

Onlangs bedacht de website Flirtmoji daar een oplossing voor. Zij ontwierpen een reeks geïllustreerde vagina’s om hun verzameling erotisch getinte geïllustreerde gevoelens aan te vullen. En het beste eraan: ze lijken op échte vagina’s! Akkoord; die groene en de paarse versies gaan ons petje te boven maar dat nemen we hen niet kwalijk: hoe meer diversiteit, hoe beter!

Deze vijf femoji's hadden al lang moeten bestaan
© Flirtmoji

Gebrek aan vrouwen

Toch gaat het niet alleen om een gebrek aan emoticons voor sexting, maar ook om een gebrek aan meisjes tout court. Aan mannen in het emoji-arsenaal geen gebrek. Ze worden uitgebeeld als topsporters (roeiers, zwemmers, atleten), als ordehandhavers of als bouwvakkers.

De vrouwen daarentegen komen van een kale reis terug. Een koningin, twee Playboy-bunnies, een flamencodanseres en een bruid vormen ongeveer de basis van het aanbod van- en voor het vrouwelijke geslacht. Alsof vrouwen met niets anders bezig zijn dan hun huwelijk, het knippen van hun haar of het laten masseren van hun hoofd. Trouwens: waar blijft die bruidegom-emoji?

Meer diversiteit

Apple gaf onlangs al een hele reeks emoji’s een update door ze verschillende huidskleuren te geven. Nu zijn er bijvoorbeeld Afro-Amerikaanse politieagenten, Indische hardlopers en Chinese leden van de Britse wacht. (Al is het nog maar de vraag of het Aziatische equivalent niet iets te stereotiep is afgebeeld. Apple beweert hier dat het geel niets met huidskleur heeft te maken, maar eerder met een terugkeer naar de oorspronkelijke gele kleur van de smiley.)

Mannen worden vrouwen, vrouwen worden mannen

Het is dus dringend tijd voor een genderupdate: vrouwelijke dokters, zakenvrouwen en agentes graag! Alsof het niet erg genoeg is dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in bedrijven, moeten ze nu ook hun plaats afstaan in de digitale wereld. Die genderbending geldt ook omgekeerd: mannen laten hun haar ook regelmatig knippen, hoop ik? En wat met de LGBT-community? De transgender community? Als de emoji’s een afspiegeling moeten zijn van onze wereld, dan is er nog werk aan de winkel. Dat kan beter, vond Weekend.be. Daarom ontwierpen wij vijf alternatieven voor de hedendaagse (jonge) vrouw die niet op haar spreekwoordelijke mobiele mondje is gevallen. (EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content