Deze vijf apps verbeteren het leven van zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden

© REUTERS

Zwanger zijn is sowieso geen pretje, maar stel je eens voor hoe het aanstaande moeders vergaat die leven in een land waar de medische voorzieningen niet bijster uitgebreid zijn? Deze vijf apps en mobiele diensten willen aanstaande moeders en lokaal verzorgend personeel in ontwikkelingslanden bijstaan tijdens de zwangerschap met essentiële informatie en praktische tips.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteert dat er wereldwijd meer dan 800 vrouwen per dag sterven in het kraambed of tijdens de zwangerschap – 99% van deze vrouwen leeft in ontwikkelingslanden. De oorzaken waar deze vrouwen het vaakst aan sterven zijn complicaties zoals bloedingen, onveilige abortussen of een verhoogde bloeddruk – complicaties die voorkomen hadden kunnen worden als aanstaande moeders en het verzorgend medisch personeel toegang hadden gehad tot meer middelen en informatie. Mashable pleit voor de opkomst van mobile health, ofwel mHealth, om orde op zaken te stellen in deze ontwikkelingslanden waar, in tegenstelling tot populair geloof, mobiele telefonie echt al wel beschikbaar is. De website verzamelde acht applicaties en mobiele diensten die de zorgsector in ontwikkelingslanden revolutioneren.

GiftedMomis een combinatie van apps en informatieve tekstberichten die een brede service aanbieden inzake (gynaecologische) zorg. De mobiele telefoons met deze app op worden gedoneerd aan vrouwen die nood hebben aan deze service en GiftedMom werkt in Afrika ook samen met (lokale) NGO’s om gratis mobiele diensten aan te bieden aan aanstaande moeders of vrouwen met pasgeboren kinderen. Ongeveer 6700 vrouwen in Kameroen en Nigeria gebruiken de app op dit moment.

Safe Pregnancy and Birth voorziet aanstaande moeders en verzorgend personeel van alle informatie aangaande zwangerschappen en geboortes. De app zet in op vier belangrijke peilers: dataverzameling, het monitoren van patiënten, onderwijs en een herinneringsfunctie voor noodzakelijke medische afspraken.

De app helpt zwangere vrouwen om te letten op belangrijke gezondheidssignalen tijdens de zwangerschap en wat ze moeten doen in geval van nood. Daarnaast bevat de app ook stap-voor-stap aanwijzigingen voor lokale hulpverleners die hen uitleggen hoe ze de bloeddruk moeten nemen of postnatale bloedingen kunnen stoppen.

Zero Mothers Die deelt gratis mobiele telefoons uit in Ghana, Gabon, Mali, Nigeria, en Zambia. Deze gsm’s houden vrouwen die in afgelegen gebieden wonen op de hoogte met essentiële informatie over zwangerschap en geboorte via korte, duidelijke tekstberichten. Zo kunnen deze vrouwen zelf een gefundeerde rol spelen in hun eigen gezondheid, maar deze informatie ook gebruiken om andere vrouwen in hun gemeenschap in te lichten. De gsm’s zijn voorzien van gratis belminuten, waarmee de aanstaande moeders de hulpdiensten kunnen bellen mocht dat nodig zijn.

Daarnaast heeft de organisatie ook een app die verzorgend personeel mee helpt (bij)scholen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Moeder- en kindersterfte in in Myanmar een bijzonder groot probleem en de gratis app MayMaywil dit aanpakken. MayMay stuurt iedere week op maat gemaakte boodschappen naar zwangere vrouwen die zich niet enkel beperken tot medische info, maar ook tips over gezonde voeding en veilige babyspullen. De app heeft ook een zoekfunctie waarmee vrouwen dokters en specialisten in hun regio kunnen opzoeken en contacteren.

De Safe Deliveryapp, in leven geroepen door de Maternity Foundation, voorziet zorgend en medisch personeel in afgelegen gebieden van informatie over niet-traditionele bevallingen. De applicatie bevat videos met instructies voor noodsituaties, bijvoorbeeld over wat je moet doen wanneer de baby niet ademd of gedraaid zit. Daarnaast voorziet Safe Delivery in flash cards, zodat verplegers hun kennis constant kunnen testen en updaten – beter dan de informatie pas tijdens de noodsituatie voor het eerst te bekijken. Extra handig: de app is beschikbaar in het Engels of in regionale talen en doorbreekt hiermee de taalbarrière

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content