Deze nieuwe test kan verlaagde onvruchtbaarheid op latere leeftijd tijdig opsporen

© Shutterstock

In een soort wetenschappelijke twist op het ‘vrouwen kunnen zowel de kinderen als de carrière hebben’-mantra, komt het Centre For Human Reproduction met een nieuwe vruchtbaarheidstest die het risico op lage vruchtbaarheid op latere leeftijd te testen bij jonge vrouwen.

Als er één ding is dat vrouwen meer haten dan de wekker ’s ochtends, dan is het die verdomde biologische klok die opduikt tijdens de doorsnee kerstdiners en in het eigen achterhoofd: ‘Is het nog geen tijd voor kinderen?’. Tegenwoordig schuiven veel vrouwen hun kinderwens op lange baan om plaats te maken voor andere dingen: verre reizen, een carrière of een degelijk spaarpotje. Dat is perfect verdedigbaar, maar de werkelijkheid is dat hoe langer je wacht, hoe meer jouw vruchtbaarheid afneemt. Daar waar sommige vrouwen geen probleem hebben om bevrucht te raken ergens eind de dertig, moeten anderen op zoek naar alternatieven zoals IVF.

Het Centre for Human Reproduction in New York heeft een nieuwe vruchtbaarheidstest ontworpen om jonge vrouwen de kans te geven hun zwangerschap beter te plannen. ‘Wat is mijn vruchtbaarheid‘ test de vruchtbaarheid van vrouwen tussen 18 en 35 en kan een hoog risico op lage vruchtbaarheid later in het leven identificeren. Daardoor hebben deze vrouwen de kans hebben om bijvoorbeeld hun eicellen in te vriezen voor later IVF-gebruik.

Prematuur Ovarieel Falen

Een op de 10 vrouwen lijdt aan een aandoening genaamd prematuur ovarieel falen (POF) waardoor zij veel minder eicellen hebben dan normaal op een bepaalde leeftijd. In tegenstelling tot mannen die levenslang sperma produceren, zijn vrouwen geboren met al hun eicellen en put het aantal uit na verloop van tijd totdat er niets meer overschiet en de menopauze begint.

“Na meer dan 10 jaar onvruchtbaarheid bij vrouwen te behandelen en ze keer op keer te horen vertellen dat ze wensten dat ze het risico hadden geweten, waren we vastbesloten om een betere manier te vinden om proactief POF te detecteren bij jonge vrouwen’, zegt Norbert Gleicher, medisch directeur van het centrum, aan The Telegraph. Voorlopig is de test enkel beschikbaar in Groot-Brittannië. Als het een succes blijkt, zullen meer landen de test doorvoeren. Het is een interessante evolutie die vrouwen de mogelijkheid geeft om hun leven zo te organiseren dat ze die verre reizen, carrière en degelijk spaarpotje kunnen combineren met een tijdige zwangerschap. Of om die moeizieke grootmoeder de mond te snoeren. Dat ook. (AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content