Deze Chinese kunstenaar zet smog om in bakstenen

© -

Het project van een Chinees kunstenaar gaat de wereld rond nadat hij erin geslaagd is om luchtvervuiling om te zetten in een baksteen, schrijft CNN.

De kunstenaar noemt zichzelf ‘Brother Nut’ en vertelt aan CNN dat hij 100 dagen in Peking heeft rondgelopen met een grote, industriële stofzuiger achter zich aan. Met de slurf hoog in de lucht “stofzuigde” hij als het ware de lucht, waardoor hij stof en microscopische deeltjes die luchtverontreiniging veroorzaken wist op te zuigen.

“Sommige mensen denken dat het belachelijk is om de lucht te stofzuigen, maar hier in Peking maakt het wel degelijk iets uit”, aldus de kunstenaar. “Het is ons mensenrecht om frisse lucht in te ademen maar hier hebben we dat recht niet.”

Brother Nut -die zijn echte naam niet wil geven- zoog ongeveer 100 gram vervuilende deeltjes binnen, het meeste daarvan bestond uit piepkleine partikels die soms 30 keer kleiner waren dan een menselijk haar. Vervolgens nam hij al dit stof, mixte het met klei in een bakvorm en zette het stof om tot een baksteen.

Peking heeft deze week voor het eerst een “red smog alert” moeten uitsturen, waarna scholen en bouwwerven gesloten werden en er minder auto’s op de wegen mochten. Metingen in de grootstad hadden immers uitgewezen dat de luchtkwaliteit alle pessimistische verwachtingen oversteeg en de stad dringend iets aan het probleem moet doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content