Deze app maakt de Egyptische straten veiliger voor vrouwen

© REUTERS

De reputatie van Egypte is niet al te best wanneer het aankomt op vrouwenrechten. Om het hoge aantal gevallen van seksuele intimidatie terug te dringen, werd nu als deel van grotere campagnes ook een app gelanceerd die seksuele intimidatie in kaart moet brengen en die het bewustzijn moet vergroten.

In 2013 werd Egypte na een poll bekroond met de twijfelachtige titel ‘Land waarin het minst rekening wordt gehouden met vrouwenrechten’ van alle 22 Arabische landen.

In de hoop het aantal gevallen van seksuele intimidatie terug te dringen, werd de app Harassmap gelanceerd. Egyptische vrouwen worden erin aangemoedigd incidenten anoniem te rapporteren, waarna alle klachten verzameld worden en weergegeven op een interactieve kaart. Gebruikers kunnen op die kaart zien hoeveel vrouwen op een bepaalde plek zijn lastiggevallen en hoe dat precies gebeurde.

Deze app maakt de Egyptische straten veiliger voor vrouwen
© Harassmap

“Met de kaart willen we bewijsmateriaal verzamelen en breken met de stereotypes over wie, wanneer en waar het slachtoffer wordt van seksuele intimidatie. Veel vrijwilligers hangen een kopie van de kaart op in hun wijk om zo aan te tonen dat het in elke straat gebeurt. Mensen zijn vaak geschokt, boos en meer bereid in te toekomst actie te ondernemen wanneer ze zich realiseren hoe vaak intimidatie voorkomt.”

Nationale campagnes

Samen met de Egyptische vrouwen heeft ook de overheid door dat seksuele intimidatie een probleem is dat moet worden aangepakt. Zo werd het vorig jaar een strafbaar feit en kunnen mensen die zich eraan schuldig maken, bestraft worden met zes maanden gevangenis of een fikse boete. Om de wet kracht bij te zetten, lanceerde de overheid ook een grote campagne, waarvan onderstaand filmpje het meeste succes heeft gehad tot nu toe:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Niet de beste manier

Niet iedereen vindt de interactieve kaart echter een goed idee. Professor aan de University of California Paul Amar stelt: “De Egyptische politie heeft de intimidatiewet al misbruikt om jongens op te pakken en te mishandelen, simpelweg om hen te verwijderen uit de publieke ruimte. De kaart draagt hiertoe bij en doet me denken aan de ‘sociale schoonmaakoperaties’ zoals de Rudolph Giuliani’s Quality of Life-campagne in New York in 2000. Seksuele intimidatie is een groot probleem in Egypte vandaag, maar het criminaliseren ervan is niet de meest effectieve manier om ermee af te rekenen.”

Egyptische vrouwen worden steeds mondiger als het gaat over hun rechten.
Egyptische vrouwen worden steeds mondiger als het gaat over hun rechten.© REUTERS

Amar lijkt een punt te hebben, want ironisch genoeg blijken politieagenten volgens een onderzoek zelf grote plegers van seksuele intimidatie. “Dialoog, veilige plekken voor vrouwen voorzien en hen toegang geven tot onderwijs en een uitgebreide fysische én mentale gezondheidszorg: dat is de ideale manier van aanpakken.” De bedenkers van Harassmap zien er echter geen graten in: “De kaart brengt het debat over seksuele intimidatie op gang binnen een veilige virtuele ruimte.”

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content