De wetenschap over hoe je meer uit je weekend kan halen

Het hele weekend gezellig luieren? "Verspilde tijd," klinkt het in de psychologie. © Getty Images/iStockphoto

Je hebt vandaag het gevoel dat je niet echt hebt kunnen genieten van je weekend? Dat zou wel eens kunnen, want volgens de onderzoeker Mihaly Csikszentmihalyi gebruiken we het grootste deel van onze vrije tijd niet ten volle. Gelukkig zegt hij ook hoe je dat wél kan beginnen doen.

In zijn tot moderne klassieker uitgegroeide boek Flow, stelt Mihaly Csikszentmihalyi dat we heel wat van onze vrije tijd ‘verspillen’. Daarmee bedoelt hij niet dat we niet mogen ontspannen in het weekend, wel dat we het vaak niet ten volle doen.

In de flow

Voor een ideaal gebruikt vrij moment moet je in een flow komen, aldus de psycholoog. Daarmee bedoelt hij die modus waarin je de tijd compleet uit het oog verliest omdat je zo aandachtig bezig bent met iets anders. Echt plezier halen uit je vrije tijd, doe je door je een periode lang diep te concentreren en specifieke vaardigheden te hanteren. Je raadt het al: echte deugddoende ontspanning heeft volgens Csikszentmihalyi weinig te maken met Netflix & chill.

“Mensen waren het gelukkigst wanneer ze simpelweg praatten met elkaar en wanneer ze tuinierden of naaiden of een andere hobby uitvoerden. Al die activiteiten vragen een relatief hoge betrokkenheid.” De allerbevredigendste manier om je tijd te spenderen volgens Csikszentmihalyi daagt je uit en laat je iets leren op een actieve manier. Kwestie dat je het weet voor volgend weekend: dat geldt dus niet voor bankhangen, lang uitslapen en Facebook checken. (EK)

Bron: Nymag

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content