De wereld van Warhol

Stap binnen in ‘Warhol’s Wide World’, de imposante overzichtstentoonstelling van popartfenomeen Andy Warhol in Parijs.

Een geel Mao-portret, een roze Debbie Harris met bloedrode lippen of een serie felgekleurde Marilyn Monroes. Stap binnen in ‘Warhol’s Wide World’, de imposante overzichtstentoonstelling van de wereldberoemde portretten van popartfenomeen Andy Warhol. Vanaf vandaag is dit belangrijke stukje geschiedenis te zien in het Grand Palais in Parijs.

Andy Warhol werd wereldberoemd met zijn interpretatie van de ‘Campbell’s Soup’-conserven. Deze expositie toont geen soepblikjes, maar meer dan 150 portretten van bekende en onbekende medemensen. Enkele van de kunstwerken uit privécollecties zijn in primeur te zien. Het is ook de eerste keer sinds zijn overlijden in 1987 dat het werk van Warhol in Parijs wordt tentoongesteld. Erg vreemd, want Warhol had een voorliefde voor de Franse hoofdstad. Hij bezat er zelfs een appartement in de ‘Rue du Cherche-Midi’.

De portretten werden opgedeeld volgens verschillende categorieÔn. Een rock- en filmsterrenmix met Elvis, Debbie Harry en Brigitte Bardot, of een ‘glamour’-afdeling met modeontwerpers als Giorgio Armani en Sonia Rykiel. Vorige week ontstond opschudding rond de portretserie van wijlen modeontwerper Yves Saint Laurent. Zijn voormalige partner Pierre Bergé vond de portretten niet thuishoren in de afdeling ‘glamour’, maar wel bij de artiesten. Curator Alain Cueff ging niet akkoord en Bergé liet ze verwijderen.

Annelien Boens

Warhol’s Wide World / Grand Palais Parijs / van 18 maart tot 6 juli / elke dag open (behalve op dinsdag) van 10-22u (op donderdag tot 20u)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content